Nytt skoleår og nye språklige utfordringer

Så er skoleåret offisielt sparket i gang for oss lærerne. For min del startet det i dag med nyttig faglig påfyll. På mandag er det elevenes tur, og vi lærerne benytter dagene framover til å gjøre alt klart til de kommer, ja vi gjør vårt ytterste for å tilpasse undervisning og opplegg til vår tids krav. Ta en titt på denne illustrasjonen for å se hva jeg sikter til:

Heldigvis jobber vi i skolen for at (skrift)språket ikke forfaller i samme takt som den teknologiske utviklingen i samfunnet, men jammen kan det være utfordrende å vinne kampen mot sms/chattespråket som elevene ofte bruker i vel så stor grad som det offisielle språket vårt.

Visst er bildet over humoristisk ment, men samtidig kan det være greit å la budskapet kverne litt i topplokket... Jeg gjetter jeg har flere med meg når jeg oppfordrer til å være bevisste i valg av ordbruk både muntlig og skriftlig for å unngå et språklig forfall og et mer eller mindre bortfall av det norske språket i løpet av forholdsvis få år. Forenklinger og forkortelser som i eksemplet er kanskje lettvint i nuet, men er å gjøre oss selv en bjørnetjeneste på litt lengre sikt. Eller?

At engelske ord og uttrykk får større og større plass i språket vårt, er kanskje uunngåelig, men ikke desto mindre viktig å kjempe mot, mener nå jeg. Det er en gren av samme problematikk, men jeg tror jeg lar den ligge akkurat nå. ;-)

...og med det har norsklæreren fått utløp for dagens engasjement! Hehe. Hopper derfor lett over til å vise seneste utgave av treet her på Hommersåk, som jeg tar bilde av ved jevne og ujevne mellomrom. Dette er tatt nå i kveld på turen Anton og jeg hadde i den noe lave augustsola. Selv om sola skinner, merker vi nå et skarpere drag i lufta, noe som vitner om det uunngåelige - det går mot høst.

Vel, her er dagens trebilde:

Snart får de to eldste besøk av venninner til filmkveld, Benn padler seg en tur i kajakken, og selv ser jeg for meg en rooolig kveld med litt internett, ei ny bok og kanskje en ørliten godbit til magen... ;-)


5 kommentarer

fruensvilje

14.08.2013 kl.23:22

jeg er helt enig i att vi bør bli flinkere til å ta vare på det norske språk.Kodespråket som jeg kaller ungdommenes smser må jeg en gang iblandt ha tolk til å kunne lese :))nydelig tre,jeg elsker slike flotte enkeltståande trær som får utfolde seg fritt i landskapet.

Ønsker deg lykke til med et nytt skuleår og krysser fingrane for at du får kjekke elever å jobbe med

Consuming

15.08.2013 kl.23:00

Helt enig med deg, det er viktig å ta vare på det "gammeldagse" skriftspråket! Alt for mange som slurver eller faktisk ikke behersker det ordentlig. Skummelt.

Maria

28.08.2013 kl.23:42

Hei! Super blogg du har! :)

Jeg selger noen klær til en billig penge på bloppis. Vil du sjekke den ut? :)

http://bloppis.no/shops/mariatrivial/

Hilsen Maria

18.09.2013 kl.12:13

Hei. Skule Google merke dager og fant deg på sjokoladedagen. Er på jakt etter flere slike dager. Kjenner du til flere, eller vet om en side jeg kan finne en oversikt ???

Vivian

Med andre ord

28.09.2013 kl.14:51

Anonym: Hei og takk for kommentar! Nå var det jo fårikålens dag på torsdag, men bortsett fra det har jeg ikke noen annen kontroll enn at jeg har blogget litt om enkelte av dagene etter hvert som de har dukket opp. Noen oversikt for øvrig er jeg dessverre ikke i stand til å gi deg.

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 10, 14 og 16 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits