En liten oppfordring

 

I dag ble jeg inspirert av flere Instagramvenner til å delta på Kirkens Bymisjons juleaksjon "Glede". Poenget er å gi penger til å dekke et måltid til noen som gruer seg til jul, slik at de sammen med andre kan innta et hyggelig måltid med julemat.

Jeg sendte en sms med kodeord Glede til 2490 og vips så var det gjort! Det kostet meg et par tastetrykk og 80 kroner. Vel anvendte penger, spør du meg. :-)

Jeg oppfordrer deg til å gjøre det samme!


Måltidene jeg har vært med og bidratt til betyr faktisk noe for noen, både i form av et måltid, men også i form av fellesskapet et måltid i lag med andre gir.

 

 


 

 

Sturla Johan Stålsett skriver så godt på Kirkens Bymisjons nettsider:

 

"Glede

kan være et blytungt ord.

Fordi den kan virke fjern. Eller utenpåklistra. Eller forbeholdt noen andre. Et annet sted. En annen gang.

Men kanskje gleden likevel ligger nærmere? Overraskende mye nærmere. Kanskje er den unnselig og lett-på-tå. Kanskje gjemmer den seg, eller dukker uventet opp, i ørsmå øyeblikk. I møter, blikk, små ord og hendelser i en hverdag som ellers er temmelig bratt.

Som over en tallerken mat sammen med andre ? når du er sulten og klar for ikke å være så aleine.

Kanskje du kan være med å spre den? Med en håndsrekning. Eller med noen tastetrykk på mobilen?når du sender GLEDE til 2490, og vips har bidratt med to måltider gjennom Kirkens Bymisjons arbeid.

Fant du et skjerf?

Denne kalde oktober-morgenen, med snø og slaps i gatene, og med nyheter om orkanangrep på østkysten av USA; denne tidlige morgenen dukket det kanskje opp et overraskende, knall-oransje skjerf på din vei inn til byen?

Vi i Bymisjonen har nemlig vært ute tidlig denne morgenen og pyntet byen med herlige skjerf. Hjemmestrikkede. Varme. Lysende.

Skjerfet er jo et enkelt lite plagg. Lite luksuriøst. Lite fancy. Men fullt av varme. Strategisk plassert varme. Akkurat der du trenger det mest, når du trenger det.

På samme måte som den rykende varme middagstallerkenen når sulten gnager og du er våt på beina og mo i knærne etter hvileløs vandring i gater med slaps, er det oransje skjerfet noe som virker helt av seg sjøl. Og samtidig gjør de begge noe med oss som er så mye mer enn det å bli varm og mett.

Noe som handler om å bli møtt. Å bli sett. Som handler om å delta. Og bli verdsatt.

Så mye mer enn et skjerf

Skjerfene har blitt til gjennom på dugnad i bymisjonen, på eldresentre, aktivitetssentre. På våre frivilligsentraler, kafeer, væresteder og institusjoner for behandling av rusavhengighet eller psykiske lidelser har det blitt strikket i flammende oransje farge i uker og måneder. Garnet har vi fått fra velvillige støttespillere. Og gjennom møysommelig håndarbeid har skjerfene funnet sin enkle, men effektive form.

Det finnes strikkere overalt. Som strikkere er vi ganske like. I disse skjerfene er det mye varme allerede før de er knyttet rundt halsen.

Smak av fellesskap

På samme måte med måltidene ? de som vi serverer på Møtestedet, på Bymisjonssenteret eller på de mange gjestebudene til hverdag og fest: Det er måltider som mange har vært med å lage. Frivillige på kjøkkenet. Mange har bidratt med sine spesielle ingredienser og oppskrifter. Medarbeiderne som koker og serverer, kan mer enn å gi næring. De er gode å prate med. De kan gi råd og oppmuntring. De kan vise veier videre. Eller bli der hvor du er, sammen med deg.

Måltidene handler om så mye mer enn mat. De handler om opplevelser av fellesskap. Det er opplevelser som i seg selv kan lindre og frigjøre. De kan være begynnelsen på noe nytt. Uansett kan de gi et glimt av glede ? der og da, og her og nå.

«O jul med din glede» kan høres ut som en trussel for en del. Mange gruer seg til så mye høystemt forventning. Det er noe vi vet. Men det er ikke uunngåelig. Vi kan være med snu det. For én enkelt, som er helt spesiell. Og for mange.

Kodeord: Glede

Så det er egentlig det vi vil si med skjerfene denne morgenen: Bli med!

Bli med å spandere et par måltider på en som sliter! Ikke først og fremst for matens skyld. Men for felleskapet. For glimt av glede, av noe som virker rett, når det meste ellers er vrangt.

Gled en som gruer seg til jul. Spander et par måltider som rommer så mye mer. Send GLEDE til 2490. (Og send gjerne beskjeden videre! )

Takk for at du er med.

Hilsen Sturla"

 


 

 

Så enkelt... :-)
(Bilde av meldingen på min telefon.)

 

 

Ble du inspirert til å delta, du også?

 

Stikkord:

8 kommentarer

Marit

30.10.2012 kl.12:14

Takk for oppfordringen, jeg så den på Instagramen din og har sendt mitt bidrag. Selv om jeg ikke har vært rusmisbruker, eller uten tak over hodet, så har jeg faktisk hatt noen jule"feiringer" helt aleine, uten julemat og alt som normalt følger med. Som folk som "oss" alltid har tatt som en selvfølge .. dette er jo det minste vi kan gjøre for andre, som ikke har det så bra, i landet vårt!

Grete

30.10.2012 kl.12:20

En flott oppfordring :) jeg så på TV i dag at de hang ut gratis skjerf i gatene, det tenker jeg blir satt pris på ! og mange varme fullt brukbare klær sendte jeg avgårde i Fretexcontaineren i går, ingen vits i at jeg skal spare på fullt av skjerf, ullgensere og jakker som andre har bruk for. Da skal jeg sende en melding og gi et måltid mat for 2 ;0)

ewymarie

30.10.2012 kl.12:29

Så smart! Liker den typen ting. Er jo flere organisasjoner der man kan støtte på ulik måte med å hjelpe de med å kjøpe en geit, bidra til rent vann osv.

I barnhagen til gutten vår samlet de inn brukte leker som andre barn skal få. Synes det er en fin måte å gjøre barn bevist på at ikke alle har det like godt.

Med andre ord

30.10.2012 kl.14:04

Marit: Tusen takk for en flott og tankevekkende kommentar!

Med andre ord

30.10.2012 kl.14:05

Sirdalsrypa: Så smart! Det får meg til å tenke på at dersom man av en eller annen grunn ikke kan bidra med penger er det så mye annet man kan gjøre som gleder og hjelper andre!

Med andre ord

30.10.2012 kl.14:07

ewymarie: Veldig viktig å gi barna sunne holdninger i forhold til dette. Så bra at de tar tak i det i barnehagen. Det er jo dessuten ikke bare penger man kan hjelpe andre med... :-) Tusen takk for flott kommentar!

Anettesbokboble

31.10.2012 kl.09:26

Tusen takk for inspirasjonen, Hege! Nå er meldingen sendt og jeg håper at mange andre også gjør det samme :) Klem fra Anette :)

Med andre ord

31.10.2012 kl.16:45

Anettesbokboble: Så flott at du ser sånn på det. Jeg håper også at mange, mange henger seg på! :-)

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 10, 14 og 16 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits