"Du skal holde hviledagen hellig"

 

Det tredje bud:

"Du skal holde hviledagen hellig"

 

Dagen i dag, langfredag, regnes som årets mest hellige dag. I følge kristen tro hang Jesus på korset omlag 6 timer denne dagen, fra klokken 9 om morgenen. Han døde, som kjent, og ble gravlagt samme dag. Dette markeres med sørgegudstjenester rundt om i verden.

For mange er dagen i dag imidlertid å regne som en deilig fridag hvor man kan kose seg sammen, sole seg, gå på ski, spise appelsiner og Kvikk Lunsj, påskelam... You name it!  ...eller eventuelt få unna noe man burde gjort. Andre lever opp til dette tredje budet og ønsker ro og tid til ettertanke.

Jeg lurer derfor på i hvilken grad dette budet respekteres i 2012, og hva man kan tillate seg av aktiviteter?

Setter pris på om du har lyst til å dele med meg og leserne hvor grensa går for deg. :-)

 

  

Uansett hva du skal eller ikke skal i dag, så håper jeg dagen blir god for deg! ♥

 

  

Stikkord:

18 kommentarer

lulltove

06.04.2012 kl.12:08

Jeg gjør det jeg vil i dag, men kan enda kjenne litt på skammen fra jeg var barn, over å ikke sitte stille med hendene i fanget og tenke på Jesus på korset. Ha en fin og FRI- til- å- gjøre- hva- du- vil- langfredag! :)

ewymarie

06.04.2012 kl.12:18

Det praktiseres nok svært forskjellig hva man gjør og ikke gjør på en slik dag. Jeg er oppvokst med påske på fjellet og gikk mye på ski. I år ble det ikke skigåing. Vanskelig å finne snø i Brussel : ) Men vi har det topp for det der vi er : )

quiltmania

06.04.2012 kl.13:41

Kjenner litt på skammen fra barndommen da det meste var "ulovlig" på langfredag - men med middagsgjester klokken 17.00 må det produseres iskrem, lages pikekyss av eggehvitene og lages en kake bl.a. - men matlaging er vel lov. Husker dager da det var ulovlig å strikke, sy og ha det moro! Vet ikke om det gjelder enda men tidligere var det jo ikke lov å danse i dag (men drikke til du stuper var lov) tror ikke det er så mange som respekterer dette i dag - men man blir jo ikke noe dårligere menneske hvis en tar seg en runde med strikkepinnene eller annen syndig aktivitet. Ha en trivelig langfredag med eller uten ulovlig aktivitet ;o)

oyvinds

06.04.2012 kl.14:42

Det der med hellige dager er vel litt gammeldags og meningsløst?

mimmimor

06.04.2012 kl.14:50

For meg er dagen en rolig fridag. Er oppmerksom på hvorfor den er fridag og tar det mer med ro enn en vanlig søndag, kanskje. Jeg synes det er godt med en reklamefri dag og jeg synes det er godt om naboene tar ekstra hensyn og ikke spikrer og bråker rundt huset. Slike hensyn syns jeg kan tas hele langfredag og til "kirketiden" er over søndagene. Det er vel egentlig mine grenser :)

OKBente

06.04.2012 kl.16:07

Hei, for meg har dagen alltid vore ein rolig dag...me voks opp med at ein sku gjere minst mulig på denne dag....men me va alltid på fjellet om det var ver til det. Litt rart vere i USA på denne dag...dei fleste jobbar, ingen endring i TV programmet, butikkane er opne, kanskje litt ekstra aktivitet i kirkene... Ej kan kanskje ane at det er mindre trafikk ute...men sikkert berre innbilning. Her vert langfredag kalt "Good Friday". Litt løye sjå vermelding på ein av kanalane her; Verkartet var merke med dagen "Good Friday" og eit lysande kors. So litt markering e det jo:-) Kva ej skal bruke dagen til er enno litt usikkert, men he vaska ei maskin med klede, ej spele litt Wordfued, he tenkt stryke eit par skjorter, kanskje ein tur på kreftsenteret...Ej skal definitivt på matbutikken handle til helga....eller sku ej ha gjort det på onsdag som va...det måtte ej ha gjort heime i Norge.. Egentlig so he ej alvorlig heimlengsel no i påska:-) Ønske alle ein gode dag!

Anette

06.04.2012 kl.17:33

Så fint skrevet! Hos oss har vi nok ikke tradisjon for å holde hviledagen hellig. Med turnusarbeid må man være på sin post selv om dagen egentlig er rød, og jeg må innrømme at om jeg har fri kan det godt hende jeg bruker litt av dagen til å komme etter i kleshaugen på vaskerommet. Men en ting vi er flinke til på slike dager er å slappe av og kose oss. Håper du har nydelige påskedager, kjære Hege :) Og så må jeg bare legge til: Åh, så grønn jeg er!! Kunne jo bare søkt deg opp på Bloglovin', så hadde jeg funnet deg med en gang. Men jeg trodde at bloggene var nødt til å ha denne "følg meg på bloglovin'" - knappen, så da antok jeg at du ikke var registrert der! Nå vet jeg imidlertid bedre og følger deg herved :) Stooor klem <3

fruensvilje

06.04.2012 kl.20:16

hadde vi hatt et utested her hadde jeg spist middag ute:))synes det er godt med en rolig dag uten noen avtaler.Jeg er ikke en person som reagerer om noen vil jobbe på denne dagen men jeg mener at kirke tiden bør respekteres så la bråkete verktøy ligge til etter gudstenesten:))

Marit

06.04.2012 kl.20:18

Som du sikkert har skjønt så gjør vi som vi vil her også. Med sirkelsag og kompressor har vi bråket hele påska gjennom, så langt .. bortsett fra i dag da, da har det vært litt rolig. Men bare fordi vi var bedt på middag hos svigers.

Jeg er ikke oppdratt til å holde hviledagen hellig heller, likevel har jeg vel litt dårlig samvittighet for andre har jo ikke samme innstilling som meg her. Men i år er tydeligvis de fleste naboene bortreist og for oss passa jo dette veldig bra.

Med andre ord

08.04.2012 kl.18:13

Marit: Vi har latt sag og drill få hvile langfredag og i dag, med tanke på naboene. Litt godt med fri også, men skulle helst stått på mest mulig for å bli ferdig... Uavhengig av eget syn er det viktig å ta hensyn til naboene, synes jeg, i alle fall når man har naboer som reagerer på slikt.
Fortsatt god påske til deg!

Med andre ord

08.04.2012 kl.18:15

fruensvilje: Av hensyn til naboene har vi latt sag og drill få hvile langfredag og i dag. Det er litt godt med fri for oss også. :-) Vanligvis på søndager gjør vi arbeid som ikke bråker hvis vi må ha noe gjort. Klipper for eksempel aldri gresset på søndager.

Med andre ord

08.04.2012 kl.18:18

Anette: Det viktigste på fridag er er jo å gjøre noe annet enn til daglig og kose seg sammen. Selvfølgelig gjør vi ting også, men hs oss prøver vi å unngå å gjøre noe som bråker på søndager/helligdager, f.eks klippe gresset. Det har jo noe med å ta hensyn til naboene å gjøre...
Så bra du fant ut av det med Bloglovin. ;-) Jeg tukler minst mulig med HTML-kodene på bloggen av frykt for å skape kaos som jeg ikke finner ut av (fikk nemig litt panikk en gang jeg rotet det til!), så noen Bloglovinknapp finner du ikke her, nei. ;-)
Fortsatt god påske, kjære Anette!

Med andre ord

08.04.2012 kl.18:19

OKBente: Det hørtes ut som en uvanlig påskefeiring, ja. Skjønner godt at du har hjemlengsel disse dagene... Håper du har kost deg likevel!

Med andre ord

08.04.2012 kl.18:20

mimmimor: Mine grenser og tanker rundt dette er forbausende lik dine! ;-)
Tusen takk for kommentaren og fortsatt god påske!

Med andre ord

08.04.2012 kl.18:23

oyvinds: Hmmm... Det at vi markerer helligdagene er jo en grunn til at mange av oss har fri fra jobb og kan kose oss litt ekstra (og/eller jobbe litt hjemme) og dermed er det kanskje ikke så gammeldags og meningsløst likevel? Eller er du av dem som vil fjerne helligdagene og heller gått på jobb?

Med andre ord

08.04.2012 kl.18:25

quiltmania: Tidene forandrer seg... Jeg er også oppvokst med at man tar det rolig disse dagene, og at man bør ta hensyn til omgivelsene sine. Derfor blir det lite jobbing, i alle fall jobb som lager lyd, som for eksempel klippe gresset, enten det er søndag eller helligdag. Man kan jo bruke fridagene til å kose seg litt ekstra, men om man skulle ønske å holde på litt i hagen eller få unna litt klesvask, så får det bli opp til den enkelte. :-)
Fortsatt god påske til deg!

Med andre ord

08.04.2012 kl.18:27

ewymarie: Ja, praksisen er veldig ulik har jeg forstått. Hos oss tar vi det rolig på helligdagene og søndagene, av hensyn til naboer. Litt hagearbeid eller klesvask går helt fint, men bråkearbeid som å klippe plenen legger vi til andre dager.
Det er viktig å finne tid til å kose seg sammen, og det forstår jeg at dere er!
Fortsatt god påske!

Med andre ord

08.04.2012 kl.18:28

lulltove: Tusen takk! Vi koser oss sammen på helligdager og søndager, men om vi skulle føle for litt hagearbid, for eksempel, er det helt greit. Det er viktig å ta hensyn til naboene, så oppgaver som bråker, f.eks. gressklipping, får vi unna på andre dager.
Fortsatt god påske til deg!

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 10, 14 og 16 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits