Vindmølleparken på Jæren

 

Har litt mange baller i lufta om dagen, så har hatt et par dagers bloggfri,
men her er jeg tilbake...

 

  

På Jæren har vi for ikke mange månedene siden fått vår egen vindmøllepark. Parken består av 26 danskproduserte vindmøller som er omlag 80 meter høye. Til sammen produserer vindmøllene omlag 230 Gwh i året, noe som grovt regnet tilsier nok kraft til for eksempel alle i Sandnes kommune, som har en befolkning på knappe 70000.

Diskusjonene om vindmøller er hensiktsmessig i Norge, har vært lange og meningene sterke. Nå er imidlertid vindmøllene på Jæren i drift og vi må forholde oss til dem, enten vi er tilhengere eller motstandere.

Benn og jeg har naturligvis vært på vindmølleinspeksjon med kameraene rundt halsen! ;-) Det som slo oss var de enorme dimensjonene på disse vindmøllene. De er plassert på Høg-Jæren, og landskapet rundt vindmøllene er nakent og flatt. Man skulle nesten tro man befinner seg i et månelandskap...

 


Benn tok bilde av meg mens jeg fotograferte.
Ingen god stilling for nakken, forresten. ;-)Et eldre par var vårt eneste selskap der vi trasket rundt på de enorme slettene. Paret ble "brukt" for alt de er verdt. ;-) Ellers var det tomt tomt tomt uansett hvor vi så. De gigantiske vindmølltene var alt som "forstyrret" det åpne landskapet.
Temmelig spesielt... 

Siden sist har jeg hatt to travle arbeidsdager, vært på kino (og gått skuffet hjem igjen uten å se noen film pga tekniske problemer). I dag har jeg hatt fri og bygd opp igjen litt energi. Nakken/kroppen sier raskt fra om jeg utfordrer den litt i meste laget, så i natt sov jeg hele 12 timer. Er ikke i toppslag i dag heller, men en dag uten planer gjør i alle fall godt. 

 

Kos deg der du er! Jeg planlegger å titte innom litt blogger i kveld. Gleder meg til å se hva dere har holdt på med "siden sist". :-) Ellers er du velkommen til en Wordfeudduell om du føler for det - nicket mitt er selvfølgelig medandreord. :-)

 Stikkord:

12 kommentarer

fruensvilje

07.03.2012 kl.18:30

veldig flotte bilder,vindmøller har alle tider fasinert meg.Jeg skjønner meg virkelig ikke på dem som mener disse flotte staslige møllene skjemmer naturen

Mette

07.03.2012 kl.18:55

Hei!

Spennende å lese om vindmøllene på Jæren!

Her hos oss i Aremark (Østfold) går diskusjonene høyt for tiden! Vindmøller eller ikke?

Det er på trappene, men ikke helt bestemt. Mange motstandere her..

Men, noen spørsmål: Hva syntes egentlig dere om disse monstrene ?

Er støynivået høyt og forstyrrende?

Blinker de veldig i sola?

Har de ødelagt naturen?

Jeg hadde blitt veldig glad å få høre fra deg hva dere syntes.

Hilsen Mette ( jeg er nølende ja til vindmøller)

Med andre ord

07.03.2012 kl.19:36

fruensvilje: Det er nok smak og behag, men jeg er enig med deg - fascinerende og nyttige byggverk.

Med andre ord

07.03.2012 kl.19:41

Mette: MOtstandere vil det alltid være. Mange mener de skjemmer naturen. Nå er det dog slik at kraft vil vi alltid trenge og etter min mening er vindmøller egnede. Har bare vært ute i vindmølleparken en gang, og uttaler meg om estetikk og lydnivå ut fra det jeg opplevde da: Vindmøllene er ruvende i landskapet, ingen tvil om det. De er verken pene eller stygge i mine øyne, snarere fascinerende. Lydnivået var veldig moderat, man kunne høre lyden av bladene som for gjennom lufta, men det blir omtrent som et flagg; egentlig en koselig lyd, synes jeg. Det blinket ikkenoe sjenerende som jeg la merke til. Sola var litt av og på da vi var der. Min mening er at de ikke ødelegger naturen nevneverdig. Det åpne landskapet vi har fylles opp med noen vindmøller, ja visst, men det er vel ikke verre enn annen bebyggelse/veier. Man kan også fremdeles gå tur i området, men om man ønsker uberørt natur blir jo vindmøllene til sjenanse.

Håper det var greie svar på spørsmålene dine. Husk at det er min egen synsing, jeg er ingen ekspert. ;-)

Tusen takk for kommentaren din!

synnovesyr

07.03.2012 kl.19:45

Jeg er for vindmøller,ikke for at de er så spesielt pene,men veldig miljøvennlige og det syntes jeg veier tungt i vår tid.I Danmark er det jo masse vindmøller og jeg tror de lever greit med det.Vel det var min mening,og det er mange meninger om dette så får vi bare se om det blir flere av disse her:) ha en fin kveld:)

Creativboligstyling.

07.03.2012 kl.19:54

Flotte bilder Hege, det er kunst innen foto, du er DYKTIG!! :-))

12 timers søvn hørtes deilig ut!! jeg fikk 4 timer i natt..men slik er det med småbarn i huset...og en mamma som ikke får sove igjen...;)

Kos deg i kveld kjære bloggvenn :)

Klemmer.

Med andre ord

07.03.2012 kl.19:56

synnovesyr: Det miljøvennlige aspektet er et vesentlig poeng.

Fin kveld ønskes tilbake!

Med andre ord

07.03.2012 kl.19:59

Creativboligstyling.: Viktig å få nok søvn, ja. Du må prøve å skaffe deg avlastning så du får din dose. :-) Etter at jeg ble skadd har søvnbehovet mitt økt drastisk. Det er en forutsetning å sove nok for å kunne fungere greit i hverdagen. Derfor er det flott å ha anledning til å sove ut av og til.

Tusen takk for det fine du skriver om bildene mine. Disse er vel forholdsvis ordinære, men... Artig med vindmøllene, som jo ikke er så vanlig syn her til lands - enda.

Kos deg i kveld, du også! Prøv å komme deg til køys litt tidlig, da vel... ;-)

Marit

07.03.2012 kl.20:01

Stilig! Jeg har bare kjørt forbi der et par ganger, tror det var før de fikk satt de i sving. Har ei venninne som bor ikke så langt derfra. Kanskje jeg også får ta de i nøyere ettersyn en gang. Har igrunnen ikke tenkt at det gikk an/var lov å gå rundt der ... Ha en fin kveld. :o)

Med andre ord

07.03.2012 kl.20:04

Marit: Gjør det! Artig å se dem på nært hold. Først da får man følelsen av hvor ruvende de er.

Grete

07.03.2012 kl.20:55

Flotte bilder av vindmøllene, men jeg en av de som ikke liker dem, men fine foto-objekter er de da :)

godt du har fått sovet så lenge i natt, men du må vel ha flere gode netter før du får gode dager tenker jeg :))

Mette

07.03.2012 kl.22:26

Tusen takk for raskt svar angående vindmøllene!

Jeg ble veldig beroliget av hvordan du beskrev lydnivået.

Vi får dem veldig nær gården vår(hvis de kommer hit) så lyden har vel vært noe av det jeg har bekymret meg mest for..

Men de er helt klart veldig fasinerende..

Ha en riktig god natt !

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 10, 14 og 16 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits