Reklame rettet mot barn

 

Reklame rettet mot barn er i Norge forbudt gjennom TV og radio. I andre medier er det fritt frem. (Se Barneombudets retningslinjer her.) Dette synes jeg er en underlig "forskjellsbehandling". Man kan mene at reklame rettet mot barn er greit, eller ikke, men det bør i alle fall være lik behandling.

Selv var jeg ikke klar over hvordan regelverket fungerer da Andrine mottok reklame med den hensikt å selge henne en film via nettstedet GoSuperModel. På denne siden kan barna lage sine egne modeller, spille spill mot andre modeller og sende meldinger til andre modeller, opprettet av andre barn. Andrine er av og til inne på denne siden, og jeg har observert og vurdert den som trygg nok til at hun skal få lov. (Sider med kommunikasjon med andre via kallenavn er alltid forbundet med en viss risiko, men dette er heller ikke mitt poeng med dette innlegget.) Noen ganger sender Andrine koselige meldinger til andre modeller, og hun mottar slike i retur. Så langt, alt vel. :-)

Her om dagen, da Andrine logget seg inn på GoSuperModel, utbrøt hun glad at hun hadde fått en ny melding. Jeg sto sammen med henne da hun åpnet den og så raskt at det var en reklamemelding og ikke en koselig hilsen fra en medspiller.

Reklamen opplevde jeg som nokså pågående og direkte til henne. Her skal du få se:

 

Slik markedsføring er altså tillatt i følge norsk lov, men er den moralsk akspetabel?

 

Bør ikke direktereklame rettet mot barn, via digital- eller papirpost, forbys på linje med reklame gjennom TV-skjermen? Alternativt at all slik reklame tillates? Jeg skjønner i alle fall ikke at denne type reklame vi ser eksempel på over skal være greiere/mildere/mer akseptabel enn om filmen hadde blitt reklamert for sammen med barnesendingene på TV.

Det er ikke bare enkelt å være liten forbruker nå til dags, med fristelser uansett hvor du snur deg hen...

Synspunkter?


Stikkord:

11 kommentarer

quiltmania

25.01.2012 kl.16:48

Digital reklame rettet mot barn burde være forbudt på lik linje med reklame i TV og radio. Små sjeler burde vært spart for dette når de sitter og koser seg med feks GoSuperModel.

missM

25.01.2012 kl.16:55

Problemet med dette er med en gang siden ikke er norsk? Heter den supermodell.com i stede for .no så holder de som lager reklamen seg til retningslinjene. Derfor er det ikke så vanskelig å snike seg unna.

Det er derimot ufint og direktre frekkt å gjøre det på denne måten, men det er jo en annen sak. De som lager reklamen tenker ikke de de baner... Disney chanell f.eks har jo masse reklame rettet mot barn, men den går ikke på norske sender = lovlig...

öyvinds

25.01.2012 kl.18:15

Jeg synes reklame mot barn bør være forbudt, og det uten noen forskjell på mediene. Internett har uansett tatt over før de døende mediene TV/radio (jeg er ikke alene om å ikke ha TV).

Det er helt feil at det er noen forskjell på .com og .no i forhold til hvilke regler som gjelder. Hvis du selger produkter i Norge så må du forholde deg til de reglene regimet i Norge har fastsatt. Hvis du er norsk bedrift/privatperson så kan du ikke reklamere for alkohol noe sted, uansett om du bruker .net/.com/etc. Utenlandske virksomheter kan reklamere som de vil, men de kan ikke ta .no domener.

Det SF Norge AS gjør i bildet over er naturligvis helt lovlig per idag.

fruensvilje

25.01.2012 kl.18:21

jeg er helt enig med deg,det bør være likt,all form for reklame direkte mot barn bør være forbudt uansett hvor det kommer fra

Med andre ord

25.01.2012 kl.18:27

quiltmania: Takk for innspillet ditt. Jeg er enig med deg, men hovedpoenget mitt er at det bør være likt uavhengig av medium.

Med andre ord

25.01.2012 kl.18:28

missM: Umoralsk er det utvilsomt. Internettreklame mot barn er fullt lovlig uansett om sida er norsk eller utenlandsk. Det er det som er ille, i tillegg til forskjellsbehandlingen mellom mediene. Takk for kommentaren din!

Med andre ord

25.01.2012 kl.18:31

öyvinds: Da er vi enige om at det bør være forbudt uavhengig av medier, og at den forskjellsbehandlingen som eksisterer i dag må til livs. Jeg har forstått regelverket likt som deg i forhold til nettpublisering. Og ja, reklamen over er lovlig (men umoralsk), og det er jo en del av problemet. Takk for kommentaren din!

Med andre ord

25.01.2012 kl.18:32

fruensvilje: Da er vi enige om det! Eksemplet viser at det motsatte er tilfelle, og det opprører meg.

ernashus

25.01.2012 kl.19:28

Jeg mener at det burde være forbudt og at det burde være likt i alle medier. Kanskje en sak for barneombudet? Ha en koselig kveld :-)

Jervveien16

26.01.2012 kl.12:01

Det sier seg jo selv at dette ikke er riktig. Dette er skikkelig sleipt og den duse tonen med å bruke navnet hennes er riktig så usmakelig. En regel bør gjelde for alle medier. Jeg er ikke i mot reklame rettet mot barn. Det er ikke alt som er dårlig reklame. Noen produkter kan virkelig være til nytte, men denne var langt over kanten for mitt vedkommende.

Vi har ingen dårlige erfaringer med GoSuperModell med Albertine, men flere av klassevenninnene hadde det. Det ble tatt opp på et foreldremøte en gang. Språkbruk uten like...Du får følge med, det gjorde jeg og vi hadde som sagt ikke noe problem...

Anniken

Katrine Stensland

28.01.2012 kl.21:54

Dette burde ikke være lov! Og om det er lov, burde man likevel holde seg for god til å adressere slik reklame direkte til et barn. Så personlig, men navnet hennes og alt... Klart det blir fristende.

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 10, 14 og 16 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits