13. dag jul - et barndomsminne

 

I dag skriver vi allerede 13. dag jul, og fra gammelt av (les: Da jeg var liten!), var dette dagen for å pakke vekk julepynten og fjerne juletreet. Jeg har et veldig godt barndomsminne om dette, som jeg vil skrive litt om i dag...

Litt bakgrunnsinfo først: Mormor og morfar bodde på samme gård/tun som oss, og broren min og jeg var vel like mye hos dem som hjemme hos mamma og pappa. Der hadde vi det godt, og fikk nok gjøre mest som vi selv ville. ;-) Vi fikk et nært og godt forhold til besteforeldrene våre, tettere enn normalt vil jeg våge å påstå. Mormor og morfar hadde bare oss to barnebarna og var pensjonister og tilstede for oss, og det er vel ikke å ta i for mye å si at vi ble litt bortskjemte! Selv sitter jeg igjen med gode minner, bare gode minner, etter mormor og morfar.

Men altså; På denne dagen, den 13. dag jul, inviterte mormor oss inn på årlig "juletrehøsting", som hun kalte det. For meg var forventningene til denne dagen nesten like store som til selve julekvelden. Mormor hadde gjort i stand så koselig til oss, husker jeg. Målet var jo å ta vekk julepynten i huset og fra treet, men kosen sto likevel i fokus. Mormor hadde blant annet lagd klar to poser, som lå under juletreet og ventet på oss. Oppi posene hadde hun puttet all slags godsaker, som hun visste vi likte. Det var nok meningen å bli kvitt noe av julekakene og -godteriet på denne måten, men hun hadde alltid noe spennende og "nytt" oppi der også. ;-) Så spiste vi av dette mens vi ryddet litt, hørte på julemusikk for "siste" gang og bare var sammen. Jeg minnes dette med så stor glede!

 

Mormor på sykehjemmet, sammen med Andrine, på Andrines dåpsdag i jula for 8 år siden.
Mormor døde fra oss for drøyt tre år siden, etter mange år med mye plager.

I dag leste jeg på Facebook at en tidligere kollega av meg, som nå er pensjonist, ventet barnebarnet sitt på besøk i dag med samme formål. Da strømmet disse minnene fra min egen barndom på og jeg klarte ikke å holde tårene tilbake. Jeg savner den hjertegode mormoren min så! Tusen takk til deg, Bjørg, for at du vekket til live disse minnene! I dag er DU med på å skape gode minner for ditt barnebarn... :-)

Jeg tenker at det ofte ikke er hva man gjør sammen som betyr noe, ei heller at det skal være kostbare aktiviteter. Nei, bare det å faktisk ta seg tid til å være sammen, skape tradisjoner og minner, er av den største betydning!

Ta vare på hverandre i dag! ♥ ...og alle dager...

 Stikkord:

7 kommentarer

quiltmania

06.01.2012 kl.13:44

Så koselig minne - og takk for at du delte det.

Gode barndomsminner setter dype spor i oss.

Ha en trivelig helg ;o)

Med andre ord

06.01.2012 kl.13:50

quiltmania: Du har så rett! Minner kan sette spor som varer livet ut, på godt og vondt. I dette tilfelle helt klart førstnevnte. :-)

Trivelig helg ønsker jeg deg med glede tilbake!

Bjørg

06.01.2012 kl.15:24

Jeg minnes mange slike fine stunder. Det er ikke så mye vi kan bidra med når det gjelder ting, men vi kan legge til rette for gode minner, tradisjon. Godt nytt år til deg og dine!!

Okbente

06.01.2012 kl.16:52

Ønske dej ei god helg! :-)

anette

06.01.2012 kl.17:29

Så vakkert skrevet, det er ingenting som er så fint som gode minner. Og besteforeldre har jo en helt spesiell plass i hjertene våre! Ha en super helg, hilsen Anette :)

fruensvilje

06.01.2012 kl.17:42

Dette var en hyggelig fortelling:))og du er heldige som hadde en så god barndom.Att du mener dere ble litt borskjemt har iallefall ikke ødelagt deg som menneske:))så dere ble nok bortskjemt på en god og positiv måte:))

Dette minnet meg foresten om en gammel nabo fra min barndom,hun var farmor til min beste venninne som bodde i huset nedenfor oss:)

Vel denne damen likte å være bestemor for alle barna i bakken:)vi var 4 hus tett i tett og 13 barn:))hver år gav hun julegave til oss alle,en stor marsipangris hver:))og den dagen jula skulle ut innviterte hun alle barna på besøk,da gikk vi rundt juletreet før det ble tatt ut og hun serverte oss av alle restene hun hadde igjen:))vi har mye å lære av dei eldre

jervveien16

06.01.2012 kl.20:07

Haha...jeg blir så lett rørt.. Tårene sitter løst.. Så utrolig koselig å lese om et slikt barndomsminne. Du får føre tradisjonen videre med egne barnebarn. De kommer jo om ikke så alt for mange år ;) Vi ryddet ut julen i dag vi også. Noen krumkaker igjen å spise, de skal jeg ta med en te-kopp ila helgen :)

Anniken

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 10, 14 og 16 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits