Skolestart - på godt og vondt


I dag har skolen startet opp igjen for mine to yngste døtre - og for meg som lærer.
Skolestart er for både store og små forbundet med forventning - og noen sommerfugler i magen. I år startet jeg opp med en ny klasse. Det var en gjeng spente 3. klasseelever jeg hadde gleden av å ta imot sammen med mine dyktige samarbeidspartnere på trinnet vårt. Etter to måneders sommerferie er det faktisk godt å starte opp igjen og la hverdagen innhente oss.

Det er litt ekstra med nytt skoleår når man begynner med en ny gruppe elever. Rutiner og grenser skal innføres, respekten og autoriteten skal opparbeides, kontakten skal oppnås med hver enkelt elev (og foreldre) og ikke minst skal man undervise med fokus på individuell tilrettelegging. Det er ingen liten oppgave, men den er både spennende og givende. Elevene er små individer som fortjener dyktige pedagoger som gjør sitt ytterste for at trivselen skal være på topp samtidig som læreringskurven deres bør være høy. Jeg kjenner jeg blir sliten av alle oppgavene. Samtidig synes jeg at jeg har verdens beste jobb, en jobb hvor jeg betyr noe for elevene - elever som gir så veldig mye av seg selv tilbake. Jeg er så glad i yrket og arbeidsplassen min og er takknemlig for at nakken min nå tillater at jeg er på jobb og får gjøre det jeg aller mest ønsker meg i yrkeslivet. Riktignok arbeider jeg ikke mer enn tre dager i uka, men i forhold til hva jeg fryktet en stund etter nakkeskaden er det faktisk 3 dager mer enn jeg kunne endt opp med. Bare jeg passer på å hvile litt innimellom øktene og tillate meg å roe ned på "fridagene" mine går det rimelig greit i hverdagen. Svimmelheten og smertene blir ikke borte, men det er heldigvis til å leve med.

 

Dessverre er det en realitet at ikke alle trives like godt på skolen som meg. VI leser stadfig historier om elever som blir mobbet, enten det er slik vi tradisjonelt forbinder med mobbing, eller mer moderne, men like skadelig mobbing via digitale medier. Elevene må ta ansvar for egne handlinger og vi voksne må ha øyne og ører åpne og ta fatt i problematikken. Jeg oppfordrer til at vi sammen jobber for et mobbefritt skoleår, slik at skolen blir en trygg arena å bevege seg på for oss alle!

I morgen starter ungdomsskolen her på Hommersåk igjen også, og da er det Astrids tur til å gå avgårde til sin første skoledag i 9. klasse. Så vil jeg tro at de aller fleste elevene er i gang med det nye skoleåret sitt.

Jeg ønsker alle lærere og elever et godt og utbytterikt skoleår 2011/12!

 9 kommentarer

synnovesyr

22.08.2011 kl.23:08

Lykke til med klassen din:)

monica73

22.08.2011 kl.23:23

Lykke til med klassen og smerter.

Synd at noen klarer og gjøre så andre mistrives på skolen,alle har rett til og føle seg trygge på skolen,men dessverre er det noen som ødelegger dette.

Min datter begynte 1.år på videregående,og var ikke særlig fornøyd,da hun kom i klasse med nettop ei hun føler seg utrygg på grunnet ekle meldinger og type digital mobbing.

Monica

tirb

23.08.2011 kl.09:26

Lykke til mednytt skoleår:)

minstemannen min begynner i 3 klasse, men ny frøken som også heter hege.))))

kjempebra at dere lærere er veldig bevisste på å bekjempe mobbing. Jeg har selv hatt en jente som ble mobbet og det var ubeskrivelig vondt. Det går bra nå, men hun har fått skikkelige sår på sjela etter episodene......noe hun nok vil ha ,ed seg for alltid desverre......

fruensvilje

23.08.2011 kl.09:49

Jeg ønsker deg et godt skuleår,måtte både du og alle elever få det godt i hverdagen:)

I gode og onde dager!

23.08.2011 kl.10:40

Lykke til med et nytt skoleår. Håper alle elevene er engler og åpne for alt det de skal lære dette året.

Gunn

23.08.2011 kl.20:03

Jeg tenker vi skulle hatt flere lærere som deg Hege. Det jeg opplever er at lærerene på småtrinn ofte er veldig dyktige og flinke i rollen sin-mens de som er på ungdomsskolen og videregående er litt blandet. Trist, fordi jeg tror det er vel så viktig at de har evne til å lære bort og motivere når de har større barn. Slik som jeg kjenner deg er du en flott lærer, og de som har deg er heldige.

Må være godt å få jobbe litt da-det hjelper på det. Også får du kose deg så godt det går når du har fri. Man må gjøre det beste ut av det vettu :))

Lykke til med skoleåret! :)

mimmimor

23.08.2011 kl.21:21

Dronninga hadde første skoledag forrige mandag, jeg hadde første forelesning i dag :) Rart dette - nye mennesker, nye inntrykk, nye muligheter. Veldig synd når disse årene ødelegges av andres manglende respekt for medmennesket, ser så alt for mye av det.

Idunn

25.08.2011 kl.11:50

Jeg tviler ikke på at disse tredjeklassingene vil tjene godt på å ha deg som lærer. =D

Selv begynte jeg på NTNU den 16. (kom inn på bachelor i arkeologi) og kunne ikke trivdes bedre. Det er så godt å endelig ha noe å ta seg til igjen; noe jeg i tillegg har LYST til å gjøre.

Ha en flott første tilbake-til-skolen-uke, og et videre givende skoleår ;D

Bjørg Aga

04.09.2011 kl.13:04

Lykke til med nytt skoleår! Og med en fjortis i huset! Har en hatt gode pratestunder før, vil nok det gå bra. Kompromisser, men også faste regler. Alle liker det. Du ser ut til å ha aktive flotte unger! ja, jeg mener ungdom nå!

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 10, 14 og 16 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits