Noen praktiske forskjeller på speilrefleks og kompaktkamera


På søndag var Benn og jeg på idylliske Hellestøstranden uten Kamera med stor K, men med "kamera" i anførsel.

Poenget med turen var å komme oss ut på tur for å , hehe, men helt uten kamera er det vanskelig å få Benn med. ;-)  Han har kjøpt et nytt Canon Power Shot G12 til oss. Det er, for uinnvidde, et veldig godt og topp moderne kompaktkamera med mulighet for mange manuelle innstillnger, og det gir dermed bedre kvalitet på bildene enn med de aller fleste kompaktkameraer. Et slikt kamera er veldig hendig og kjekt å ha med seg til turbruk og/eller når man ikke orker å dra på alt det tunge kamerautstyret.

Bildene under er tatt med dette kameraet, heretter skrevet uten anførselstegn! Min foreløpige konklusjon etter å ha testet det littegrann er at det fungerer bra som turkamera, men selv om det har manuelle innstillinger, kan det naturligvis (og heldigvis) ikke måle seg med hovedkameraene våre i kvalitet. Da snakker jeg om blant annet både skarphet, fargegjengivelse og tønneformingen i bilder, som ofte er et problem med forholdsvis ordinær optikk. Jeg skal vise dere et eksempel under, samt prøve å illustrere et par andre forskjeller mellom kameratypene.

 

På Hellestøstranden arrangeres det årlig Dragefestival.
Da er stranden fullstappet av drager og forvandles til et fargerikt syn.
Denne søndagskvelden var det bare noen få drageentusiaster å spore.
Slike oversiktsbilder takler kompaktkameraet greit, 
i alle fall hvis man ser bilderesultatet i forholdsvis lite format.

 


Skarpheten på dragene ble ikke så verst, selv etter kraftig zooming.


Kameraets innebygde blitz er så svak at den sliter med å få motivet lyst nok ved fotografering i motsol. Her har jeg i tillegg justert bildet litt i PS i etterkant, men dere ser at jeg fremdeles er mørk i ansiktet. Den mørke jakka mi blir helt uten tegning. Fargegjengivelsen på omgivelsene blir også noe blass.


På dette bildet av Benn kan vi se noe av det samme som jeg beskrev i bildet over. Her kommer sola inn fra siden (se på skyggen).

         
Benn tok dette bildet av meg. Til venstre er det croppet og rettet opp, til høyre vises originalbildet.
(Klikk på bildene for større versjon.)
Her kan man tydelig se tønneformen i bildet, som jeg nevnte innledningsvis. Altså: Selv om jeg har rettet opp horisonten fra originalbildet vil horisonten aldri bli rett - den forblir buet. Årsaken er middelmådig optikk.

 


Men moro hadde vi det!
Ved nærbilder var blitzen sterk nok til å takle motlyset.
Veldig praktisk med dette kameraet var at man kunne vri skjermen helt rundt slik at vi så oss selv og dermed kunne kontrollere bildeutsnittet før vi trykket på avtrekkeren.
Til opplysning: Hvis vi ikke hadde brukt blitz med sola i ryggen, ville ansiktene våre vært helt mørke.


Denne idylliske hytta er en av flere som ligger plassert nesten helt nede i strandkanten.
Her med linselus. Dette kan man få til uavhengig av kameratype! Hihi.

Og her er hytta uten linselus, hehe:

I dette innlegget har jeg prøvd å få fram noen av de vesentilig forskjellene mellom et godt kompaktkamera og et godt speilreflekskamera. Det er ingen tvil om kvalitetsforskjellen. Benytter man et dårligere kompaktkamera eller i verste fall bruker speilrefleks på autoinnstillinger (fy! fy! hehe) vil man dessuten ikke ha kontroll på blant annet lyset i samme grad. Da kan resultatet fort bli for lyse bilder med utbrente partier. Noe slikt er ikke mulig å rette opp i bilderedigeringsprogram i ettertid. Når det er sagt, er vi som aktive hobbyfotografer en smule mer kresne enn gjennomsnittet. Det viktigste av alt når du skal fotografere er gleden over hobbyen sin, uavhengig av utstyr. Jeg har selv gått gradene angående fotoutstyr, og vet at man kan ha det moro uansett, men man ønsker gjerne bedre utstyr og dermed høyere kvalitet i takt med høynet interesse. Alle som fotograferer må finne ut av hvor man vil legge lista. Selv er jeg priviligert som kan storkose meg med et Nikon D700 med diverse utstyr til, men ser at et godt kompaktkamera virkelig kan ha sin nytteverdi i gitte situasjoner, det også. Det er ikke alle fotosekvenser som fordrer det samme utstyret.

 

Lykke til med fotograferingen din!

Foto er moro - uansett utstyr. :-)

 Stikkord:

14 kommentarer

fruensvilje

08.06.2011 kl.11:23

Så artigt å få et lynkurs i fotoverdene,ja det er ikke tvil i kvaliteten men jeg har da funnet mitt kompaktkamera som jeg er veldig glad i:))det var flotte bilder av linselusa

Creativboligstyling.

08.06.2011 kl.11:30

Så flott å få tips fra en proff som deg Hege! Tusen takk for det!:)

Blir nok mange bilder med speilreflekskameraet vårt når vesla er født...men akkurat nå har jeg vært sløv en periode, det blir bare mobilbilder. Hadde lovet å skjerpe meg med dette, men det er liksom så ...eh..enkelt.

Har ikke hatt tid til å fotografere så mye heller, enda det er kjempe gøy!

Dere er jo såå flinke, kunne ønske dere bodde nærmere, for da kunne du ha tatt familie portrett av oss. Bildene dine er så rene og enkle, akkurat slik jeg liker det! :)

Vi kom i går hjem fra Fredrikshavn tur, bare mannen min og jeg...inspirert av deg og Benn..så tusen takk for det også, hehe :D Deilig med enbitteliten Danmarkstur, bare oss to før vi får en baby i hus :)

Kos deg i dag Hege, og tusen takk for alle de varme gode kommentarene dine. Du er bare så GOD! <3

*klemmer*

Marit

08.06.2011 kl.17:59

Den beskrivelsen av kamera med og uten stor K er som om jeg skulle ha sagt det selv. Vi har også et Poweshot, men bare G9. Kjøpte det for halvannet år siden eller noe sånn. Kjekt og greit, og mye bedre enn forgjengerne i digitalutgave .. Men jeg fikk nytt speilrefleks for et års tid siden og foretrekker dette. Det er stort og klumpete, men utrolig mye kjappere. Og der sliter jeg litt, med treige kamera som ikke tar bilde når jeg vil de skal gjøre det! G9 tar flotte bilder, er tålig hendig og et greit reservekamera. Men det er litt treigt for meg gitt. :o))

mimmimor

08.06.2011 kl.18:41

Nå har jeg googlet Canon Power Shot G12 og kommet til at jeg er litt usikker på om det blir for stort for meg? Har du peiling på hva det veier? Jeg kan nesten ikke bære på noen ting, så drømmekameraer med stor blits, zoom, objektiver osv må jeg bare la fare, men ble nysgjerrig på dette :) Har ønsket meg kamera fra mannen hvis jeg kommer meg så langt som til disputas...

jervveien16

09.06.2011 kl.08:10

Jeg finner to store fordeler med kompakt kamera. Den ene er den praktiske delen med å ha et lite kompakt kamera. Det kan lett legges i jakkelommen og bruker liten plass i vesken. Langt mer praktisk å ha med seg dersom man bare skal ta noen snapshot. Og der har vi fordel nr to. Med gromkamera har jeg vanskelig for å ta snapshot. Det blir stort sett mye planlegging og rigging før jeg er klar til å ta bilde. Det er liksom "ikke lov" til å ta dårlige bilder med godt utstyr :P Alt til sitt bruk... :D

Anniken

quiltmania

09.06.2011 kl.09:01

Kjempeflott innlegg Hege! Takk ;o)

Selv har jeg også "gått gradene" og kjøpte for 1 år siden Sony Speilrefleks. DEILIG å få tilbake alle mulighetene. Kjøpte mitt første speilrefleks på 70 tallet men kastet meg selvfølgelig på compaktkamerabølgen når de kom - men føler at jeg nå har "kommet hjem igjen". til høsten skal jeg ta meg et fotokurs for å bli enda flinkere til å bruke mulighetene.

Med andre ord

10.06.2011 kl.11:24

fruensvilje: Som jeg sier så er fotogleden den viktigste. Flott at du trives med å fotografere med det kameraet du har!

Med andre ord

10.06.2011 kl.11:27

Creativboligstyling.: Alt til sin tid, er det noe som heter. Både mobilkamera og kompaktkamera fungerer fint i gitte situasjoner. Det er når kravet til kvalitet er stor at man ser forskjellen. :-)

Så gøy at Benn og jeg kunne være til inspirasjon for en kjærestetur for deg og Eskil! Det er viktig med små avbrudd fra hverdagen og bare være to. :-)

Veldig glad for å høre at du setter pris på kommentarene mine. Ingen sak å skrive noen positive ord til deg, som er slik ei nydelig dame på ALLE måter. Jeg er veldig glad for og takknemlig for bloggvennskapet vårt - og det vet du! Gooooooooooood helg til deg, Kinemor! :-D

Med andre ord

10.06.2011 kl.11:30

midtlivskrise: Tregheten man oftest opplever ved bruk av kompaktkamera er omtrent helt fraværende ved Canon G12. Det var en gledelig overraskelse. Ellers er det kjekt å lese at du er enig i betraktningene mine. Tusen takk for kommentaren din - og god helg til deg!

Med andre ord

10.06.2011 kl.11:36

mimmimor: Canon G12 er et alldeles utmerket kamera og jeg kan anbefale deg det på det sterkeste. Mine ankepunkter i innlegget her er veldig kritiske og sammenlignet med topp kvalitet på speilrefleks. Skal du ha et hendig kamera med mange muligheter og faktisk oppsiktsvekkende god kvalitet er dette et kamera for deg. En ekstra fordel er skjermen som man kan vende i ønsket retning og uansett se hva men tar bilde av, til og med av seg selv! Den kan også snus inn mot kameraet når den ikke er i bruk slik at man unngår riper eller andre uhell med den.

Kameraet veier omlag 400 gram og kjennes ikke tungt og klumpete ut på noen måte. Dette er et kamera det bare er å ønske seg for deg, Mimmimor!

Hmmm... Egentlig burde jeg blitt sponset av Canon for å reklamere slik for de! ;-)

Med andre ord

10.06.2011 kl.11:40

jervveien16: En kommentar som jeg skulle skrevet den selv! Hehe. Jepp - alt til sitt bruk. :-)

Med andre ord

10.06.2011 kl.11:43

quiltmania: Så gøy at du tar opp igjen fotointeressen sin! Et fotokurs kan være veldig nyttig hvis man vil lære seg å utnytte kameraets funksjoner til fulle og selvfølgelig også for å lære seg nye tips og triks. Lykke til!

mimmimor

10.06.2011 kl.23:09

Takker! Av en eller annen grunn har ikke svaret ditt lagt seg inn som svar hos meg, men jeg var så nysgjerrig på vurderingen din at jeg måtte inn og sjekke :) Tror kanskje jeg setter gemalen på sporet av dette og skynder meg å skrive på avhandlinga :)

Creativboligstyling.

16.06.2011 kl.21:29

Søte deg!!! :))

<3<3<3

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 10, 14 og 16 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits