Navnet skjemmer ingen. Eller?

Den norske navneloven sikrer at alle barn blir registrert i folkeregisteret med et navn innen de fyller 6 måneder. Foreldrene velger navn for barna sine, og i de aller fleste tilfeller velger de etter kriterier som oppkalling, populære navn eller navn de rett og slett liker. Det som er viktig å tenke på er at det er meningen at barnet mest sansynlig skal ha navnet sitt resten av livet, i alle fall fornavnet. Navneloven åpner riktignok opp for at den enkelte har mulighet til å bytte både for- og etternavn i voksen alder, men uansett er navnevalget en viktig begivenhet. Visst finnes det mange flotte navn å velge mellom, men valget kan allikevel være vanskelig. Jeg snakker av erfaring. :-)
.
.
 
Det er normalt at de nybakte foreldrene velger navn til den nyfødte som de synes er fint og gjerne også klinger godt. Aller viktigst er det kanskje at navnet ikke skjemmer den som har det. Det er viktig for foreldrene å tenke over. Allikevel ser vi unntak innimellom. Barn av utenlandsk opprinnelse kan for eksempel ha navn som vi forbinder med noe som har en ufin eller komisk betydning på norsk. Artige navnekombinasjoner forekommer også blant etnisk norske. 
 
Under er det samlet et utvalg navn på ei liste jeg kom over og som på ulikt sett fikk fram smilet mitt. Lista var opprinnelig lenger, men av hensyn til de involverte har jeg fjernet blant annet de norske navnene. Jeg har naturligvis ikke til hensikt å mobbe noen, men et godhjertet smil med menneskene på lista, kan vi vel unne oss. :-)
 
 
Rein Ruus, Estland
Andres Vinkel, Estland
Andres Pikker, Estland
Ene Tarm, Estland
Rosa Dust, USA
Gal Luft, USA
Harry Jenter, USA
Wilken Skurk, Tyskland
Pille Kukk, Finland
Paul Griseri, England

 

Selv har jeg et ordinært fornavn, som jeg er sånn passe fornøyd med, og et uvanlig etternavn som jeg er stolt av. Heldigvis er det enda ingen som har ledd av navnet mitt, men jeg opplever ofte at etternavnet mitt blir stavet feil. Jeg ønsker ikke å skrive etternavnet mitt her på bloggen, men kan røpe at den mest komiske varianten jeg har sett av etternavnet mitt var da jeg fikk en premie i posten adressert til Hege Gjespebrøl! Det er et langt og godt stykke unna det egentlige navnet, for å si det sånn. ;-) Det er en morsom og finurlig variant som det bare er å le av!

 17 kommentarer

synsvinkler

17.02.2011 kl.20:41

Hehe, utrolig artig de navna på den listen.
Viktig dette med navn. Selv fikk jeg en sønn for 6 år siden og kalte han Ruben.
Ruben, er etter det jeg har forstått, hebrahisk og betyr "se en sønn". Jeg er veldig glad jeg valgte dette navnet til han. Nå føler jeg selvfølgelig at dette navnet er det eneste som passer for han :)
En annen artig kombinasjon ang. navn er dette når de har navn som på en eller annen måte passer til yrket de har. F.eks: Dyrlege Ulven osv.
Finnes det lister på slike kombinasjoner også tro ?

Trine Pernille

17.02.2011 kl.20:58

hahahahahahaha nå fikk jeg meg en god latter her :)

Stemmer i med synsvinkler over her og synes det er morsomt med navn som passer til yrket. Selv hadde vi både en Gynekolog Muus og en Overlege Salvesen i nabolaget da jeg var liten :) Også har jeg en kompis som heter Keikoburger til mellomnavn. Han trodde ikke han fikk byttet navn, så han gjorde det på tull, men da var loven akkurat endret og vips så fikk han en navneendring som fikk mediaomtale både her til lands og i USA, da det tilfeldigvis var rundt Keikos død... Tragikomisk!

Jeg skulle egentlig hete Ina, men med min farmors sunnmørsdialekt ble det ikke det, selv om jeg synes det er mye penere enn Trine, men jeg er glad jeg har et navn som ikke er så alt for spesielt ja ;)

I gode og onde dager!

17.02.2011 kl.21:27

Navnet er viktig, men man må nesten se babyen før man vet hva som passer. Min datter heter foresten Hege.

Med andre ord

17.02.2011 kl.21:34

synsvinkler: Ruben er et pent navn, synes jeg, og skjønner godt at du er fornøyd med det. Når man har brukt navnene på barna sine er stund er det helt utenkelig med andre navn, ja. Litt snodig det der...

Jeg kjenner ikke til slike lister som du etterspør, men kan føye til at min tannlege heter Holtan. Høres egentlig ikke så veldig betryggende ut. ;-)

Med andre ord

17.02.2011 kl.21:36

Trine Pernille: Uff, ja. Det er mange eksempler på folk som har byttet til utrolige navn.

Tannlegen min heter Holtan og det er kanskje ikke mest betryggende? Hehe.

Jeg synes både Ina og Trine er gode navnevalg, enkle og fine. Vær fornøyd med navnet ditt, du. :-)

Med andre ord

17.02.2011 kl.21:39

Siv Svanem.: Der har du et poeng! Har hørt foreldre som har vært i tvil om navnet, kanskje har det stått mellom flere forskjellige, men når de ser barnet gikk tvilen over.

Jeg vet at datteren din heter Hege. Tidligere var jeg litt kritisk til det navnet både fordi det virker litt "hardt" og fordi det er veldig vanlig blant jenter på min alder, men nå har jeg funnet ut at det egentlig er ganske greit. ;-)

Trine Pernille

17.02.2011 kl.22:22

hahaha herlig navn på en tannlege ;) Joda jeg er fornøyd med navnet mitt! Spesielt Pernillenavnet, så det er det jeg bruker mest :) Jeg føler meg mer som en Pernille enn en Trine, om man kan si det sånn!? :)

leirabestas

17.02.2011 kl.22:24

Når jeg leste den navnelista var jeg glad for att barna mine har fått norske navn.Husker vi hadde en nabo med etternavnet BØ og det stod på postkassen med store bokstaver,barna i gata lagde morsomheter av det navnet

Med andre ord

17.02.2011 kl.22:25

Trine Pernille: Ok. Da begynner tingene å falle på plass i hodet mitt her, Pernille! ;-)

Med andre ord

17.02.2011 kl.22:32

leirabestas: BØ! ;-) Ja, navn kan skape morsomheter, og det er for så vidt helt i orden, med mindre vedkommende som har navnet føler det som et problem. Da kan det være en hårfin balansegang før det kan kalles mobbing, og DET vil vi jo unngå. :-)

Jervveien16

18.02.2011 kl.12:15

Har hatt ett kriterie når jeg har valgt ut navn til barna mine og det er at det ikke skal være mer enn 150 personer som heter det samme fra før. Vil at de skal være unike og ikke en av tre i klassen som heter det samme. Samtidig skal de ikke være så unike at man kan risikere å bli mobbet for de. Albertine & Kornelius, to norske navn med gamle tradisjoner.

Haha...mange morsomme navn på listen din...fnis...

Anniken

mimmimor

18.02.2011 kl.13:16

Her var det mange interessante varianter, du :) Da vi valgte navn til jenta vår, lette vi etter navn som ikke var så vanlige. Det gikk som det måtte gå - førstenavnet hennes er på topp over navn det fødselsåret, andrenavnet hennes er det mest vanlige navn nr to det året... Vi var litt heldigere med guttungen. Glemte bare at nabogutten hette det samme.... Forøvrig har jeg opplevd å bli kalt opp, det syns jeg er en ære :)

Pearl

21.02.2011 kl.08:44

Hahah, huff... Ene tarm.. stakkars barn... Eller voksen..

Med andre ord

21.02.2011 kl.22:47

Jervveien16: Jeg er veldig enig med deg i kriteriene for navnevalg. Mine barn er delvis oppkalt (Astrid og Anna), og delvis valgt fritt (Andrine). For meg som hadde to andre Heger i klassen som liten var det viktig at barna mine unngikk det samme. Jeg liker for øvrig dine barns navn veldig godt!

Med andre ord

21.02.2011 kl.22:48

mimmimor: Hehe. Man har jo aldri helt kontroll på hvilke navn som blir mest populære. Regner med dere er fornøyd uansett, jeg.

Klart det er en ære å bli oppkalt. Jeg er delvis oppkalt etter farmor, som heter Helga, men føler ikke det er "skikkelig" så lenge det bare ligner.

Med andre ord

21.02.2011 kl.22:55

Pearl: Haha. Godt han ikke bor i Norge, i alle fall.

spanjolen

22.02.2011 kl.06:43

Det var i alle fall en stastelefon da en venninne ringte - de hadde fått en datter, som skulle hete Mirjam, etter meg :) Jenta vår er oppkalt etter sin oldemor og tippoldemor, men de levde ikke lenger, så det ble jo ikke noen honnør de kunne glede seg over. Sønnen heter det samme som sin far og farfar som førstenavn :)

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 10, 14 og 16 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits