På vegne av venner

På bibliotekrunden min tidligere i uka lyste denne boka opp i stativet der den sto utstilt og tiltrakk seg min oppmerksomhet:

 
Boka ble skrevet som følge av at forfatteren, Kristopher Schau, bestemte seg for å gå i kommunale begravelser i Oslo, begravelser som av ulike årsaker tas hånd om og betales av det offentlige. Tittelen "På vegne av venner" henspiller på dødsannonsene som trykkes når avdøde gravlegges av kommunen, og det ikke finnes noen etterlatte igjen. Schaus prosjekt har vært å dokumentere disse begravelsene.

Ideen til boka er jo veldig interessant. Jeg hadde ikke lest om boka før jeg lånte den, og gikk til verks med åpent sinn. Boka har knapt 100 sider og har en fysisk liten størrelse. Den er skrevet med et enkelt språk, og blir dermed svært lettlest. Selv brukte jeg bare en drøy time fra perm til perm. Jeg likte det jeg leste, til tross for at den dokumenterer en trist kjensgjerning. Man får en slags sympati med de avdøde mens man leser, men man får også et innblikk i en absurd virkelighet som er ukjent for de fleste. Jeg tenker på det faktum at det blir arrangert en full begravelsesseremoni med prest, som taler til tom menighet, og organist som spiller. Presten er godt forberedt og gjennomfører seansene med stil, hvis man kan kalle det det i en slik sammenheng.

Boka er ærlig, følelsesmessig sterk (men ikke trist, heller tidvis morsom) og med et budskap som gjør at jeg gjerne anbefaler den til dere. Det er også årsaken til at jeg har valgt å blogge om den, noe jeg ikke ofte har gjort om bøker jeg har lest.

Eneste minuset jeg vil trekke fram er at boka er (for) kort og at jeg skulle ønske det kom mer. På en måte følte jeg meg litt snytt. Denne ideen burde Kristopher Schau gjort mer ut av!

 

13 kommentarer

Creativboligstyling.

20.01.2011 kl.18:12

Huff ja..denne har jeg hørt om! Utrolig trist å tenke på at mange faktisk dør i ensomhet..og at de har ingen til å ta seg av begravelsen eller passe på graven. Veldig trist å tenke på. Lurer ofte på hva som kan ha skjedd med disse menneskene, hva har de gjort for å bli så ensomme! Kanskje de aldri fikk barn, ikke hadde søsken og resten av familie var døde. Uansett skal man ikke dø i all ensomhet. Det har ingen fortjent.

Ønsker deg en fin kveld Hege :) Klemmer <3

Ninaforfatter

20.01.2011 kl.18:14

Jeg har tenkt på den mange ganger, men har ikke skaffet meg den ennå. :-)

venkesstrikk

20.01.2011 kl.18:23

Jeg liker ikke Kristoffer Schau sånn generelt, men denne boka har jeg hørt mye positivt om. Viktig tema, tenk å være så alene at ingen kommer i begravelsen din, det må være et trist liv mens man levde

Med andre ord

20.01.2011 kl.18:23

Creativboligstyling.: Nei, ingen fortjener å dø og begraves i ensomhet. Er nok mange ulike sjebner som ligger til grunn her. Uansett er boka interessant og verdt å få med seg.

En fortsatt fin kveld ønsker jeg deg også, Kine! :-)

Med andre ord

20.01.2011 kl.18:24

ninaforfatter: Da bør du gjøre det! ;-)

Med andre ord

20.01.2011 kl.18:25

venkesstrikk: Jeg kan også styre min begeistring for Kristopher Schau, men etter å ha lest denne boka har jeg faktisk fått et litt bedre inntrykk av ham.

I gode og onde dager!

20.01.2011 kl.18:26

Jeg hørte om boka tidligere, men hadde glemt om den. Jeg var i begravelse en gang hvor det bare var to såkalte sørgende. Det var skikkelig trist, jeg satt å tenkte at stakkar så lite spor etter seg. Du dør og ingen bryr seg.

Trine Pernille

20.01.2011 kl.18:35

Egentlig ganske fantastisk å tenke på da, at selv om man ikke har noen, så er det allikevel noen som vil gi deg en verdig avslutning på livet :)

Med andre ord

20.01.2011 kl.18:39

Siv Svanem.: Ja, det er definitivt noe vi bør tenke på mens vi lever - ved å bry oss om hverandre!

Med andre ord

20.01.2011 kl.18:39

Trine Pernille: Så flott at du vinkler det sånn! Tror du må være et uvanlig godt og positivt menneske. :-)

Gunn

20.01.2011 kl.19:54

Uvant å se noe seriøst med den fyren der, men det viser vel bare at han er ett vanlig menneske med sanser akkurat som oss andre. Det temaet der er jo grusomt også. Alles frykt å bli ensom og at ingen lenger bryr seg....Håper kvelden din blir bra og at du har noen gode dager med nakken din. Klem

Med andre ord

20.01.2011 kl.19:56

Gunn Berit: Ja, denne gangen overrasket Schau positivt. :-)

Jo takk, nakken min er faktisk bedre enn på lenge om dagen. Krysser fingrene for at det varer en stund før neste nedtur, som jeg vet kommer. ;-)

jervveien16

21.01.2011 kl.10:45

Jeg hang meg i grunnen mest opp i det at de faktisk fullførte minnegudstjenesten jeg.. Så bra..tror jeg.. En verdig avslutning på et uverdig liv? Jeg vet ikke..kjenner jo ikke disse sjelene, men dersom de ikke har noen etterlatte og ingen som følger de til graven så må det da være et godt alternativ? Annerledes tema...synd at den ikke var mer omfattende da...

Anniken

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 10, 14 og 16 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits