GRATIS!

Tittelen i dette innlegget er valgt med omhu. Gratis! Smak litt på ordet... Høres det ikke innbydende og forlokkende ut? Det å kunne motta "noe" uten å betale ei eneste krone, er nesten som en drøm. Herlig herlig!Jeg undrer meg imidlertid over dette ordet og hvilken tiltrekningskraft det har. Nå tenker jeg å se om det at jeg bruker dette nærmest magiske ordet som tittel i innlegget mitt gjør at leserstatistiskken for det kommende døgnet øker - et ørlite eksperiment, med andre ord. :-) (Er du en av dem som klikket deg inn på dette innlegget for å få noe gratis, kanskje? Hehe)

Andre steder ser vi ordet brukt for å tiltrekke seg potensielle kunder, som mest sannsynlig i neste ledd vil bli forsøkt fristet til å betale for et produkt eller en tjeneste. Mer spesifikt: Det annonseres med "Gratis befaring", hvor motivasjonen til annonsøren er soleklar - å skaffe en betalende kunde i etterkant av befaringen. Hva med "Gratis frakt"? Like opplagt som forrige eksempel - man tilbyr kunden "gratis frakt" på et produkt for å oppnå større salg og/eller flere kunder. Kanskje kalkulerer de til og med den "gratis" frakten inn i produktprisen! Hva er egentlig gratis da? Jeg kunne kommet med et uttall eksempler på denne "gratismarkedsføringen", men står over. Dere er oppvakte lesere og har for lengst fattet poenget. Vi forbrukere lures til å tro at noe er gratis for at vi skal gå på kroken og betale i neste runde!

Er det da ikke noe som er gratis? Å joda, det som virkelig er gratis markedføres imidlertid ikke med fete og store bokstaver. Det eneste fysiske eksemplet jeg kommer på i farten er biblioteket. Der har jeg vært senest i dag og benyttet meg av gratis tjenester i form av boklån. Jeg kan gratis og helt uten forpliktelser låne bøker, magasiner, filmer, musikk og lydbøker. Jeg synes det er et fantastisk tilbud, som vi må verne godt om i nedskjæringstider. Gode klemmer og gode ord er gratis, det også! Det samme er vennetjenester og omsorg. Dette er noe vi både får og gir - helt gratis - til nettverket vi omgir oss med. Bruk omgivelsene dine for alt det er verdt, men ikke glem å gi noe tilbake.  

Det å tro at komersielle aktører er interessert i å gi oss forbrukere noe gratis er imidlertid meget naivt!

PS! Hvis noen er interessert i å gi meg noe heeelt gratisgratis er jeg selvfølgelig mer enn interessert! hihi.

14 kommentarer

juppjupp

11.01.2011 kl.20:48

Du sier noe, og jeg er nok litt naiv samtidig som jeg er en bruker av gratis befaring...men det er fordi at i min yrkesgruppe er det FÅ som faktisk ikke fakturer for befaringer...og vi legger ikke på pris i tilbud for å dekke inn kostnadene vi har ved disse gratis befaringene:O)

Men ja...vi blir lurt ofte:O))

Ønsker deg en finfin kveld:O))

kozkoz

Gunn

11.01.2011 kl.21:12

Gratis sa du?? Im in-hihi Jeg gikk rett på jeg---spent på resultatet over hvor mange vi egentlig er! Ha en fin kveld kjære bloggvenn! :)

leirabestas

11.01.2011 kl.21:14

Det er greit,vi er mange oppegående mennesker og bør skjønne att ingenting er gratis.Desverre finnes det mange gamle som ikke skjønner dette,dei blir lurt av reklamen i postkassen,gratis dei takker ja og får vare såkaldt gratis,det dei dda ikke skjønner er at no er dei kunder og varene fortsetter å komme,dei påstår hardnakket att dei ikke har bestilt noe,åjo dei takka ja til en gratis gave og må betale siden dei ikke gav beskjed om att dei ikke vil være kunde.Jeg kjenner flere gamle som har på denne måten pådratt seg en gjeld på flere 1000 ,familien har da måttet hjelpe dem ut av situasjonen og sagt opp abonemangene

jervveien16

12.01.2011 kl.09:20

Gratis...Hmm...i teorien så er vel ikke biblioteket gratis heller... Det er vel strengt tatt kjøpt inn bøker for våre skattepenger...og alle andre tjenester som er "gratis" i dette landet er vel også et resultat av våre skattepenger...

Penger spart kan være et greit begrep dersom man i utgangspunktet MÅTTE ha kjøpt inn den varen/tjenesten man kommer hjem med...og de tilbyr gratis frakt...

Gubben sier alltid at alt koster penger...også svarer jeg at min kjærlighet er helt gratis...da bare fnyser han og sier at jeg trolig er noe av det dyreste han noen sinne har investert i :P

Anniken

Katrine Stensland

12.01.2011 kl.09:26

Nei; jeg klikket meg inn fordi det var ditt innlegg, helt uten forhåpninger om å få noe som helst =)

Skulle til å si meg enig med deg, og påstå at ingenting er gratis, inntil jeg leste kommentaren fra jervveien 16. Synes det blir feil å tenke slik... det er jo hele fundamentet i velferdssamfunnet, at staten (joda, ved hjelp av "våre" penger) sponser enkelte gratis-tjenester...

Spent på å høre utslaget på leserstatistikken!

FruGjerdrum

12.01.2011 kl.13:28

Du kan få noe gratis av meg : en kommentar her inne...heheh ..men er den gratis ? du har jo brukt tid , ( tid er penger) til å lage dette innlegget ditt, for at jeg skal gi deg en gratis kommentar ...hva kom først høna eller egget ??

bjørg

13.01.2011 kl.11:32

Leser innleggene dine fordi de er skrevet av deg! Jeg liker dine funderinger.Av og til er det godt å bare få sagt det som bobler inni en etter reaksjoner på hendinger og skriverier!

Med andre ord

14.01.2011 kl.14:30

juppjupp: Takk for nyansierende innspill. Man skal ikke slå alle over en kam. Godt det finnes unntak, da. :-)

Med andre ord

14.01.2011 kl.14:31

Gunn Berit: Hehe. Jeg hadde nok gått på, selv også. :-P

Statistikken viste en klar økning i treff, men ikke så stor som jeg kanskje hadde ventet meg - ca. 30 % stigning fra et dagsgjennomsnitt, vil jeg anslå.

Med andre ord

14.01.2011 kl.14:32

leirabestas: Du peker på noe veldig viktig, nemlig at de aldre blir lurt til å tro at noe er gratis og blir sittende igjen med skjegget i postkassa når det kommer til stykket. Ikke bra i det hele tatt! Takk for innspillet ditt. :-)

Med andre ord

14.01.2011 kl.14:34

jervveien16: Du har nok rett i betraktningene dine. Takk for konstruktivt innspill! Han har vel muligens rett mannen din også!? ;-)

Med andre ord

14.01.2011 kl.14:36

Katrine Stensland: Så bra at det ikke var overskriften som tiltrakk oppmerksomhet. Det setter jeg jo pris på. :-)

Det er vanskelig å vurdere hva som er gratis, slik du påpeker. Takk for konstruktivt innspill. Interessant.

SOm jeg skrev til Gunn Berit lenger opp her gjorde tittelen litt utslag på leserstatistikken, men ikke i den grad jeg trodde/fryktet. jeg anslår en økning på omlag 30 % i forhold til en gjennomsnittlig dag.

Med andre ord

14.01.2011 kl.14:36

FruGjerdrum: Tusen takk for en (nesten!) gratis kommentar!! Hehe. Kul kommentar, forresten. ;-)

Med andre ord

14.01.2011 kl.14:37

bjørg: Takk for at du leser innleggene mine, Bjørg!

Ja, det gjør godt å få ut ting og tang på denne bloggen fra tid til annen. ;-)

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 10, 14 og 16 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits