Skru tilbake tida

Et halvår går så utrolig fort! Det føles virkelig ikke lenge siden vi stilte klokka en time sist. Sannheten er at det har gått 7 måneder allerede. 2 ganger i året, nærmere bestemt siste søndag i månedene oktober og mars, foregår denne stillingen. Den kan nok regnes som unødvendig i manges øyne, det våger jeg å påstå, men denne handlingen levner oss ingen valg! 


Dette bildet av den astronomiske klokka i Praha tok jeg under en kjempefin tur til byen påsken 2008.

Jeg lurte i mange år på hvilken vei jeg skulle stille klokka og hva konsekvensene av dette var. Nå er jeg en moden kvinne på 40, og har omsider fått kontrollen. Hihi.

Under følger noen regler og konsekvenser av å stille klokka, til hjelp for de som eventuelt måtte lure:

→ Man stiller klokka mot sommeren, både om høsten og om våren. Det vil si at om våren stiller man klokka én time fram og om høsten én time tilbake.

→ Det er timen mellom 2 og 3 på natta som gjelder, men av praktiske årsaker kan man jo velge å finne et mer passende tidspunkt. Det viktige er at man faktisk husker å stille den i det hele tatt. ;-)

→ Etter stilling på våren får man lengre lyse kvelder, men man mister én time i overgangen til sommertid.

→ Etter stilling om høsten blir kveldene mørkere, men man får en bonustime ved overgangen til vintertid.

(Hva som skjer om morgenen følger jo logisk av dette, men da er jeg så trøtt at jeg ikke får det med meg uansett. *kremt*)

Systemet med å veksle mellom sommertid og vintertid er for øvrig en gammel tradisjon, men klokka har bare blitt stilt i perioder, med mange års opphold innimellom. Å stille klokka har skapt mange diskusjoner opp gjennom årene. Under krigen valgte de å stille klokka for å spare en times strømforbruk om kvelden. I vår tid har klokka vært stilt mot sommeren sammenhengende siden 1980. Norge og EU har hatt samme system for å stille klokka siden 1996, og i Europa er det nå bare Island som ikke skiller mellom sommer- og vintertid (eller normaltid, som vintertiden også kalles). 

Da jeg en periode jobbet som nattevakt på Hurdalsjøen hotell, hadde stillinga av klokka en annen konsekvens enn de jeg nevnte over. Hvis man var heldig og hadde nattevakt den natta klokka ble stilt om våren, arbeidet man en time mindre enn normalt, men fikk allikevel beholde full lønn. Kjempeflott, ikke sant? Ulempen var jo for stakkaren som hadde nattevakta da vi gikk over til vintertid. Vedkommende måtte jobbe en time ekstra uten å få betalt for det. Hmmm... Vet ikke helt hva jeg synes om det systemet der, gitt!

Synes du det er fort gjort å glemme stilling av klokka? Du kan få hjelp her.

Har du opplevd noen konsekvenser av å stille klokka eller kanskje du har glemt av hele stillinga og opplevd pinlige eller rare situasjoner av den grunn?


Fjorårets X-faktorvinner, Chand Torsvik, synger om å skru tilbake tida i sin vakre sang "Diamanten".

 PS! Hvis noen mener å dra kjensel på dette innlegget, har du delvis rett. Jeg har klippet og limt inn mye av det jeg skrev om emnet da vi stilte klokka i vår, men siden jeg har fått mange nye lesere siden den gang og emnet er brennaktuelt igjen akkurat i dag(!), tar jeg sjansen på en liten repetisjon. ;-)

17 kommentarer

alana

30.10.2010 kl.11:55

Jeg har min egen lille huskeregel; i oktober stiller man klokken slik at det blir lysere om morgenen, som selvfølgelig gjør at det blir mørkere på kvelden ;)

Og så er det så deilig å kunne sove en time lenger :)

leirabestas

30.10.2010 kl.12:04

Det skal godt gjøres å glemme å stille klokka,det står jo i alle aviser.Men bortskjemt som jeg er slipper eg å tenke på det da min snille mann automatisk tar alle klokkene i hus:))

Det var en knallfin klokke du hadde tatt bilde av:))

Hva jeg synes om å stille klokka,tja kroppen min bestemmer når jeg skal stå opp uansett forsåvitt når eg skal legge meg også:))

ønsker deg en fin helg

mimmimor

30.10.2010 kl.12:29

Innlegget var nytt for meg :) Savnet en liten snutt om hvilke land dette gjelder i - Spania, f.eks? Må vel bare finne det ut helt av meg selv :)

Med andre ord

30.10.2010 kl.12:37

alana: Spiller ingen rolle hvilken huskeregel man benytter, bare man husker det. ;-)

Med andre ord

30.10.2010 kl.12:39

leirabestas: Du har rett i at hvis man åpner avisene denne dagen så får man det med seg. :-) Takk for fine ord om klokkebildet mitt!

Hvis man ikke er avhengig av å stå opp til bestemte tider så er jo det en stor fordel i så måte. En time mindre søvn og så jobb på morgenen, er imidlertid litt tøft, synes i alle fall jeg.

Ønsker deg også en fin helg!

Med andre ord

30.10.2010 kl.12:40

mimmimor: Litt usikker på hva du mener. Som skrevet i innlegget gjelder stillingen av klokka alle land i Europa unntatt Island, så også Spania. Men det var kanskje ikke det du mente?

Creativboligstyling.

30.10.2010 kl.12:47

Så bra innlegg! Jeg er av de som "bare gjør det" Får beskjed om å stille klokka...også gjør jeg det;) Nå fikk jeg et annet synspunkt på det å flytte klokka, tusen takk søte deg ;)

Og så fint bilde!! :)

Ha en super lørdag videre min venn ;))

Klemklem.

Katrine Stensland

30.10.2010 kl.13:13

Jeg synes det er noe stort tull å stille klokka... Det skaper bare skippel i rutiner, særlig for små barn. Kan imidlertid ikke huske noen gang det har ført til store problemer / pinlige situasjoner for meg.

Regelen om å stille klokka mot sommeren har spart meg for mye hodebry, etter at jeg lærte den for noen år siden.

Trodde forresten ikke Latvia skilte mellom sommer og vintertid? De gjorde ikke det før, hvert fall.

MAGMA

30.10.2010 kl.13:15

Godt innleg. Har vært med å jobbe natt både med en time mer og en time mindre.... Ja, ikke tvil om hva som er å foretrekke ;)

Ellers er det det der med å måtte stå opp midt på natta for å stille klokka som kan bli litt stress.......tjihi

anettesbokboble

30.10.2010 kl.13:48

Hei på deg, artig innlegg. Jeg har alltid hatt oversikten over hvilken vei tiden skal. Nå som barna er store er det deilig å få en ekstra time, men når de var små virket det jo som om de våknet enda tidligere! Jeg for min del våkner alltid tidlig, så jeg er spent på hvordan søndagsmorgenen blir. I dag våknet jeg sju - på frilørdagen min - kjedelig. Blir den seks i morgen mon tro?? Ha en superduper dag, kjære du :)

Creativboligstyling.

30.10.2010 kl.14:15

Du har fått en award av meg ;)

Med andre ord

30.10.2010 kl.14:54

Creativboligstyling.: Så fint at du fikk litt utbytte av dette da, Kinemor. :-)

Med andre ord

30.10.2010 kl.14:56

Katrine Stensland: Enig med deg. Spesielt da jentene var yngre ble det fort rot i rutinene med denne stillinga. Nå er det greiere, men jeg synes fortsatt det er unødvendig å stille klokka. Jeg går inn for sommertid hele året. ;-)

Jeg vet ikke mer enn det jeg har undersøkt, altså at hele Europa, unntatt Island, er med på dette, men det kan selvfølgelig godt hende du har rett.

Med andre ord

30.10.2010 kl.14:58

anettesbokboble: En av ulempene med å stille klokka er jo, som du beskriver, rot i søvnrutinene våre. Jeg er nok mer av den trøtte typen enn deg, for jeg liker å sove lenge om morgenen. I alle fall misliker jeg sterkt å bli vekket av vekkerklokka. Når vi har stilt klokka på høsten får vi jo en ekstra time og det gjør at det blir enklere for meg å komme meg opp og på jobb på mandag. ;-D

bjørg

30.10.2010 kl.15:38

Det går fint med klokkestillet! Artig likevel å lese bloggen din. Her sit vi og funderer på om det går an å fyre opp i peisen med så sterk vind ute? Mannen har kjøpt lutefisk og vil lage et koselig måltid til oss. Det er han som ordner med maten i helgene. Så er det vel eit og anna å sjå på Tv . Hvis ikkje er spøtet lett og ty til. Det er greitt å strikke for då kan ein prate samstundes. Det blir med andre ord ein koseleg haustkveld!

helgemamma

30.10.2010 kl.22:12

Vi var på påskeferie i Oslo og skulle ta toget hjem...Men da vi kom til stasjonen stod ikke en gang toget til Stavanger på lystavla... Ganske oppkavet gikk vi til informasjonen og fikk vite at det toget var gått for en time siden....Eh, vi hadde glemt å stille klokka ja...

og en gang jeg hadde nattevakt hadde BEGGE dagvaktene glemt å stille klokka...Det var en LANG time ekstra for en trøtt nattevakt....

Fabiolita

31.10.2010 kl.18:35

Hege:)

Super fint innlegg - da jeg er nok en av dine nye lesere.

Selv får jeg det aldri med meg når vi skal stille klokken,Så det var bra du hadde ett innlegg på det igår....Da stilte vi alle klokkene her i huset før vi la oss!! så det har jeg historier på...gjelder som regel oppmøte på håndball kamper som er på søndager, haha - en time for sent eller en time for tidlig:)

Ha en fortsatt god Haaloween kveld med familien:9

Klem fabiolita

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 11, 16 og 17 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits