Stadig oftere stadig flere

Det er en underlig overskrift til dette innlegget, jeg er klar over det. Den er imidlertid med på å illustrere noe jeg lenge har lagt merke til og brenner for å uttale meg om. Les videre og du vil forstå litt mer - tror jeg! ;-) Vi kjører på...

Begreper som "stadig flere", "stadig mer" og "stadig oftere" leser vi titt og ofte i media. Det går knapt en dag uten at jeg legger merke til disse frasene, men hva mener egentlig journalisten med dette? Min antagelse er at vedkommende skribent "tror" noe, som han ikke har ordentlig belegg for eller store nok faktakunnskaper om til å kunne være tydelig på. Dermed redder han seg selv ut av situasjonen med å bruke disse vage uttrykkene. La oss ta et eksempel. "Stadig flere elever har problemer med å lære seg å lese". Dette er vanskelig eller umulig å dokumentere, i alle fall i større sammenheng. Kanskje kan enkeltstående tester eller undersøkelser underbygge påstanden. Imidlertid får journalisten fram et poeng, et varsko, som er tabloid og av interesse for leserne. Men tenk litt over innholdet i ordene og de får en mildt sagt snodig konsekvens. Hvis "stadig flere" får problemer, og dette varer over tid, vil man til slutt ende opp med en situasjon der ingen knekker lesekoden på normal måte. Hvor lenge må egentlig "stadig flere" få problemer før alle er analfabeter? ;-)

OK. Kanskje jeg er sær og henger meg opp i mye rart!? Skal ikke benekte at det foregår mange snodige tanker mellom ørene mine. Sånn er det bare, men faktum er at jeg ler for meg selv hver gang jeg leser om "stadig flere" i avisene. Det rare er at dette difuse uttrykket ser ut til å bli brukt "stadig oftere"! Hihi.

Jeg sitter her og smiler for meg selv mens jeg skriver. Egentlig forventer jeg ikke at noen av dere gidder å lese dette fra begynnelse til slutt eller langt mindre engasjere dere. For min egen del er det allikevel herlig å få "skrive av meg" ting jeg tenker på, og hva er vel mer naturlig enn å bruke min egen blogg? Her har jeg den herlige frihet til "stadig oftere" å skrive noe som "stadig flere" gidder å lese. Eller noe i den duren.

Har du noen gang tenkt på dette, du også, eller har meninger å dele så er du selvfølgelig hjertelig velkommen til det i kommentarfeltet under. Hvis ikke er jeg i det minste fornøyd med at jeg, for min egen del, har fått satt dette ned "på papiret" og er uansett takknemlig og ikke minst imponert over at du har giddet å lese hele dette meningsløse innlegget! Tusen takk, du forståelsesfulle og tålmodige sjel der ute i Cyberspace! ;-)

 

14 kommentarer

timeout1

28.10.2010 kl.23:08

Dette var fylt med mye mening syns nå jeg :) Fra topp til bunn (ja, jeg leste hele innlegget.. hihi) Godt å lese andre sine "funderier", for de er ganske lik mine egne, det er mye å undres over... "stadig oftere" :)) Morsom lesning :)

Ha en stadig god kveld videre, klem :)

leirabestas

28.10.2010 kl.23:09

God kveld:) ja no har eg lest meg gjennom hele innlegget ditt,jeg har faktisk aldrig tenkt over dette utrykket nei.Må ærlig innrømme att det blei litt vanskelig å følge tråden helt ut for minn mann har på tven med høg lydd :)Tullete er du ikke og jeg er enig med deg att på bloggen sin kan en få skrive ned alt det merkelige som surrer rundt i hodet vårt:)

Jeg vil no ønske deg en riktig god natt

Consuming

28.10.2010 kl.23:19

Jeg leste hele innlegget og synes det var veldig bra! (Men så er jeg også utdannet lærer...) Er faktisk veldig opptatt av det norske språk, både skriftlig og muntlig, så hvis du kommer med flere slike innlegg lover jeg å lese fra start til slutt! :)

anettesbokboble

28.10.2010 kl.23:46

Hah! Det var utrolig godt skrevet, det er stadig flere (he he) ting jeg irriterer meg over når det gjelder språket vårt. For eksempel denne "snik-myifiseringen". Nå lurer du vel, tenker jeg! Jo det at både journalister og reportere både i aviser/tv/radio bruker "mye" istedet for "mange". Det irriterer meg grønn! Et eksempel er dette (som jeg hørte på radioen): Kjør forsiktig, det er mye biler på veiene i dag: HALLO!! Det heter da for svingende MANGE!! Puh, som du sier; det er godt å få det ut. Jeg tror faktisk vi burde starte en facebook-gruppe, der stadig flere kan være med slik at vi får mye medlemmer ;) Natti natt kjære du <3

Trude

29.10.2010 kl.00:22

He he, jeg leste også hele innlegget og jeg syntes det var interessant. Nå må jeg få lov å si at i en alder av 37, ennå ikke har peiling på grammatikk men prøver så godt jeg kan å skrive og si ting på riktig måte;-)

Når det er sagt så elsker jeg å lese om andres tanker og funderinger (hehe, dette ble sikkert feil men bær over med meg:)) Spesiellt er jeg stor fan av å lese din blogg, Hege! Og jeg digger måten du formidler det du har på hjernen til alle oss her ute;-)

I gode og onde dager!

29.10.2010 kl.07:31

Jeg er nok heller inge rettskrivningeguru, men betydningen av ordene, den måten man kan bruke ord for å rette fokus, det har vi måttet lært. Likevel er det ikke alltid man reagerer når man ser det andre steder.

mimmimor

29.10.2010 kl.07:57

Du er inne på noe her, ja. "Stadig flere" er vel en popularisering av statistikk som er vanskelig å formidle. Sånn generelt burde alle journalister hatt obligatorisk kurs i statistikk - for meg skjærer det når de vrir og vrenger på tall for å få fram poenger som det overhodet ikke er grunnlag for i tallmaterialet. Da får vi sånne varianter som "stadig flere" - en evighetsmaskin, for den kan man tilpasse helt etter eget behov...

juppjupp

29.10.2010 kl.09:33

God Morgen Søster i Navnet:O)

Ler mens jeg leser, og har helt ærlig ikke reflektert så mye over det, men kjenner at jeg sikkert kommer til å irritere meg grønn neste gang jeg ser eller hører det, for ved nærmere ettertanke så husker jeg jo at et blir sagt og skrevet veldig MANGE ganger i aviser og på nyheter...

Liker bloggen din jeg, uansett hva du skriver:O)

Håper du får en flott fredag:O)

kozkoz

quiltmania

29.10.2010 kl.12:00

Har ikke tenkt på dette - men du verden så rett du har! En grunn til å blogge er jo å få ut alt dette vi har oppe i hodet ;o) Synes det er koselig (og lærerikt) å lese dine funderier. Er ikke lærer, men er opptatt av språket vårt. Har lest korrektur i mange år og er opptatt av at ord får riktig betydning i sammenhengen. bl.a. dette med mye og mange bruken.

Ha en fin fredag!

jervveien16

29.10.2010 kl.12:07

Stadig flere med leseproblemer er vel relevant å måle? De har jo tester igjennom hele grunnskolen hvor de skal lese igjennom en tekst. Her måles det på tid og nøyaktighet. Så blir man målt opp i mot hvor mange ord man klarer å lese i løpet av denne tiden og sammenlignes med seg selv fra tidligere tester og hva som er gjennomsnittet for landet...

Nå sier jeg ikke at påstanden "Stadig flere" er et godt begrep, for det er det jo ikke :) Det er som du sier...når skal det stoppe? Stadig flere må til slutt bli til alle...

Og selvfølgelig gidder vi å lese om annet enn siste nytt på interiør fronten ;)

Anniken

allis

29.10.2010 kl.14:55

Eg leste hele innlegget og, liker sånne synse innlegg, og eg må innrømme at eg har "stadig flere" pit stop innom bloggen din for å kose meg med dine innlegg og flotte bilder;-)

Ha en flott fredag videre

MAGMA

29.10.2010 kl.15:26

Detter har jeg faktisk ikke tenkt på, men du har nok helt rett. Kan fort innebære at jeg "stadig oftere" vil irritere meg over reportere med diffuse antagelser :D. Kjempebra. Ord er viktige, ord er makt. Ord skal man sette litt under lupen av og til.

29.10.2010 kl.15:32

Hei! Jeg leste alt.Godt tenkt og godt skrevet.Det er et annet ord jeg har undret meg over det siste året ,og det er alt som har eskallert.....Nå brukes det overalt i intervju. Liker bloggen din. og jeg skriver endel sjøl for å ordne tanker og få luft!

Med andre ord

29.10.2010 kl.18:34

Tusen takk til dere alle for mange og gode innspill!

Jeg er jo, som norsklærer og rimelig samfunnsengasjert, opptatt av språket vårt, og reagerer litt fra tid til annen. ;-)

En ekstra takk til anonyme Trude for støtten og hyggelig kommentar.

Anettesbokboble: Helt enig med deg angående blandingen av begrepene mange og mye. Det du nevner går forresten også andre veien. Jeg hører fra tid til annen folk snakke om at de har mange penger, mens de nok mener mye penger. Når jeg hører om mange penger ser jeg for meg en kjempestor haug med mynter. ;-)

Jervveien16: Selvfølgelig er det relevant å måle elevers leseferdigheter, men det måles definitivt ikke i "stadig flere".

Igjen takk til dere alle, spesielt også de av dere jeg ikke svarte personlig her. Hvert innspill betyr mye for meg. :-)

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 11, 16 og 17 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits