Lærerne i fokus - igjen
Mens jeg spiste frokosten min og leste nyhetene på nett i morges, kom jeg over en artikkel som setter fokus på lærerne - nok en gang. Denne gangen opplyses det at inntil halvparten av lærerne slutter etter 3-5 år på grunn av stort arbeidspress og lange dager. Det sies at presset er mindre i andre yrker og at dette er årsaken til frafallet innen lærerstanden. En meget interessant artikkel som jeg anbefaler dere å lese, og det er også et videoklipp med intervju med en av lærerne som har hoppet av. Hun har valgt å bli rådgiver på en institusjon og mener det er langt mindre krevende enn å være lærer. Artikkelen finner du her.
Som mange av dere vet, er jeg lærer selv, og har naturligvis meninger om dette. Jeg har jobbet som lærer i Sandnes kommune siden 1994. I løpet av disse årene har yrket forandret seg radikalt. Vi får stadig større krav om dokumentasjon, møtevirksomhet og samarbeid, både internt og eksternt. Dette medfører lengre arbeidsdager, det er en ting. Noe som bekymrer like mye er at det suger energi og konsekvensen er at det viktigste med jobben, i mine øyne, nemlig kontakten med elevene og forberedelsen til undervisningen blir satt langt ned på prioriteringslista. Hvem har energi igjen til å lage gode og tilpassede pedagogiske opplegg til elevene på slutten av dagen når alle møter og pålagt dokumentasjon er utført? Jeg vet at i mange tilfeller kunne oppleggene blitt så mye bedre og mer gjennomtenkte hvis vi hadde kunnet bruke og styre tida vår annerledes.
Jeg har full forståelse for at mange lærere hopper av og velger andre yrker, men jeg synes det er trist. Læreryrket er et meningsfullt og givende yrke, som jeg stortrives i, men lærere er også mennesker. Vi har et liv utenom jobben og det er grenser for hvor idealistiske vi kan være.
Er du blant dem som mener at lærerne jobber fra halv ni til 2 og har ferie halve året? Eller støtter du lærerne i ønsket om mer tid til elevene og for- og etterarbeid? Kunne du tenke deg å være lærer?


Jeg har full forståelse for at mange lærere hopper av og velger andre yrker, men jeg synes det er trist. Læreryrket er et meningsfullt og givende yrke, som jeg stortrives i, men lærere er også mennesker. Vi har et liv utenom jobben og det er grenser for hvor idealistiske vi kan være.
Er du blant dem som mener at lærerne jobber fra halv ni til 2 og har ferie halve året? Eller støtter du lærerne i ønsket om mer tid til elevene og for- og etterarbeid? Kunne du tenke deg å være lærer?

annick mugisha
06.06.2010 kl.10:44
monica73
06.06.2010 kl.11:14
Monica(frisør)
Jonny Eriksen også f
06.06.2010 kl.12:29
Til Monica73: Jeg er lærer, men har ikke fri hver helg. Minst tredjehver helg i løpet av året sitter jeg med jobb både lørdag og søndag, på dagtid og kveldstid. Så godt som hver eneste søndag jobber jeg 3-6 timer med å forberede den kommende uken. Arbeidsdagen min er fra ca. 7:45 til 15:30 hver dag, i tillegg til at jeg setter meg ned så godt som hver kveld med forberedelser, planlegging, vurdering, lager prøver osv. Jeg får ingen "overtidstillegg" for denne jobben, men får faktisk lov til å avspasere noen uker i løpet av året. Så jeg er misunnelig på alle som kun er på jobb når de faktisk er på jobb, kan føre opp ekstra timer når de jobber over, og kan koble helt ut når de går hjem. Det kan aldri jeg.
Lotte.
06.06.2010 kl.12:57
Lærere skal være lærere, ikke kontoransatte.
ORDIORD.ETT LIV I UBALANSE..
06.06.2010 kl.17:28
anettesbokboble
06.06.2010 kl.18:13
Reasons To Be
06.06.2010 kl.18:44
personlig syns jeg lærerne har det litt lett i forholdt il andre yrker.. mange velger læreryrket pga gode og lange ferier osv.. men dette her med dokumentasjon og møter osv har jeg ikke hørt så mye om? inngår ikke det i kompetansen da? du må liksom lære du og så, som lærer, for å kunne lære videre.. men jeg er enig i at arbedistidene til lærerne er helt rettferdige.. selv om dagen er relativt kortere enn normalt må tross alt lærere sitte og rette ting og forberede foredrag for elevene. det TAR tid det også, og er egentlig en del av abeidstiden..
anettesbokboble
06.06.2010 kl.20:08
Bettina
06.06.2010 kl.20:15
Med andre ord
06.06.2010 kl.21:17
Som ventet var synet på lærergjerningen delt. Alle yrker har positive og negative sider og man velger yrke selv. Jeg er veldig glad i yrket mitt og stortrives i jobben med elevene. Dessverre må man innenfor skolestua for å forstår alle kravene som stilles, men jeg håper og tror at flere og flere ser at læreryrket er et knalltøft yrke, både i forhold til arbeidspress, men også forventinger fra samfunnet, foreldrene, skoleeier og elevene. Det er ikke uten grunn at omlag halvparten av nye lærere backer ut etter få år. Selvfølgelig er det deilig med friperiodene våre. De er gode og sårt tiltrengte. I disse periodene tar vi oss inn og henter ny energi. Jeg hadde aldri klart å være lærer uten disse oppholdene. Jeg har prøvd andre yrker og uttaler meg ikke bare med lærerbakgrunnen min. Takk for støtten til de som forstår dette!
Når det gjelder spørsmål om hvorfor man vil bli lærer er det nok mange ulike svar på dette. Personlig var ferien (eller lønna!) ikke i tankene da valget ble tatt. Jeg visste imidlertid at jeg likte å undervise etter å ha fått prøvd meg som vikar et år og følte jeg hadde noe å gi til elevene. Som lærer har man stor påvirkningskraft og har mulighet til å være et forbilde for de unge. Man kan bidra til å forme morgendagens voksne innen flere områder. Det er et stort ansvar, men også en fantastisk mulighet. Det lå som et godt utgangspunkt da jeg valgte å søke meg inn på lærerhøgskolen. :-)
Reasons to be: Jeg velger å ikke kommentere videre din påstand om at lærerne har det godt i forhold til andre, men sier gjerne noen ord om ditt spørsmål om dokumentasjonskravene våre. Vi lærere er pålagt å dokumentere nær sagt alle hendelser, både faglig og sosialt. Vi har elevmapper der viktige hendelser skal skrives inn. Denne mappen er et formelt dokument som følger eleven gjennom skoleløpet. I tillegg må vi lage skjemaer og oversikter for oss oss selv i forhold til elevenes sosiale og faglige utvikling, notere testresultater osv. Endel av disse resultatene skal videre oppover i systemet, endel forblir dokumenter til eget bruk i forhold til å "forsvare" uttalelser til foreldre på f.eks. utviklingssamtaler og/eller elever i på elevsamtalene. I ungdomsskole og videregående skole må alle karakterer grunngis nøye og man må ha dokumentert hvorfor man gir den karakteren man gir, slik at man kan ha noe å vise til ved en eventuell klage. Skoleledelsen setter også fram krav til ulik dokumenatasjon. Det samme gjør samarbeidende instanser som PPT og barnevern. Dette for å nevne noe. Det sier seg selv at all denne dokumenteringen tar tid - mye tid!
Bettina: Så bra! Læreryrket er veldig givende og spennende. Vær bare innstilt på at du må jobbe masse og at du aldri føler at du har gjort nok. Vi trenger lærere som brenner for yrket vårt og som er villige til å stå på for andre. Lykke til med utdanningen uansett hva valget faller på! :-)
Takk igjen til alle som har valgt å engasjere seg i denne saken!
En riktig god søndagskveld videre ønsker jeg dere alle.
Netta
06.06.2010 kl.23:59
Ha en god uke!
Georgine
07.06.2010 kl.11:38
Typisk det der med ferie. I går kom en venninne innom og jeg satt og prøvde å koble til min litt større bærbarepc, fordi jeg skulle starte å sensurere eksamensoppgaver som er levert elektronisk. Har ca 200 oppgaver som skal sensureres innen en to ukers periode, itillegg til karaktersetting av ca 100 standpunktkarakter og intern og ekstern muntlig sensur kommer i denne perioden også.og så er det fortsatt undervisning, derfor må jeg sensure den skriftlige biten på helgen (når jeg per definisjon egentlig bare har fri ifølge så mange andre som tydeligvis har greie på det)
Desverre satt jeg bare å trippet til venninnnen min skulle gå hjem for jeg hadde det kjempetravelt selv om jeg hintet på arbeidsmengden. Det hadde seg slik at vi kom til å snakke om ferie og hun skulle ikke ha ferie før 26 juli og beklaget seg naturligvis over at det er ikke slik at vanlige arbeidsfolk kan ta ferie når man vil sånn som lærerne...... Uff ja nå ma jeg bare tilbake til sensureringen og så er det time snart, jeg har jo så mye fri.... Ha en god dag.
Hufsa
07.06.2010 kl.15:53
Jeg kunne nok ikke blitt lærer selv, jeg har ikke tålmodighet til det selv om det nok er et givende yrke:) Er man lærer ser man fremtiden gjennom studentenes øyne^^,
Hege
07.06.2010 kl.17:47
Gode lærara er alltid viktig. Det er lærarar som avgjer i stor grad om eit fag er kjekt eller bånn i bøtta.
MYLDRA
10.06.2010 kl.08:20
Med andre ord
11.06.2010 kl.12:53