Lærerne i fokus - igjen

Mens jeg spiste frokosten min og leste nyhetene på nett i morges, kom jeg over en artikkel som setter fokus på lærerne - nok en gang. Denne gangen opplyses det at inntil halvparten av lærerne slutter etter 3-5 år på grunn av stort arbeidspress og lange dager. Det sies at presset er mindre i andre yrker og at dette er årsaken til frafallet innen lærerstanden. En meget interessant artikkel som jeg anbefaler dere å lese, og det er også et videoklipp med intervju med en av lærerne som har hoppet av. Hun har valgt å bli rådgiver på en institusjon og mener det er langt mindre krevende enn å være lærer. Artikkelen finner du her.

Som mange av dere vet, er jeg lærer selv, og har naturligvis meninger om dette. Jeg har jobbet som lærer i Sandnes kommune siden 1994. I løpet av disse årene har yrket forandret seg radikalt. Vi får stadig større krav om dokumentasjon, møtevirksomhet og samarbeid, både internt og eksternt. Dette medfører lengre arbeidsdager, det er en ting. Noe som bekymrer like mye er at det suger energi og konsekvensen er at det viktigste med jobben, i mine øyne, nemlig kontakten med elevene og forberedelsen til undervisningen blir satt langt ned på prioriteringslista. Hvem har energi igjen til å lage gode og tilpassede pedagogiske opplegg til elevene på slutten av dagen når alle møter og pålagt dokumentasjon er utført? Jeg vet at i mange tilfeller kunne oppleggene blitt så mye bedre og mer gjennomtenkte hvis vi hadde kunnet bruke og styre tida vår annerledes.

Jeg har full forståelse for at mange lærere hopper av og velger andre yrker, men jeg synes det er trist. Læreryrket er et meningsfullt og givende yrke, som jeg stortrives i, men lærere er også mennesker. Vi har et liv utenom jobben og det er grenser for hvor idealistiske vi kan være.

Er du blant dem som mener at lærerne jobber fra halv ni til 2 og har ferie halve året? Eller støtter du lærerne i ønsket om mer tid til elevene og for- og etterarbeid? Kunne du tenke deg å være lærer?

16 kommentarer

annick mugisha

06.06.2010 kl.10:44

FIN BLOGG DU HAR = ) jeg har laget meg ny header,hva syns du ?<3

monica73

06.06.2010 kl.11:14

Vet ikke helt hva jeg skal si om spørsmålet ditt.Jo,jeg er nok av de som mener lærere har det bekvemt med arbeidstider og ferier.Er ikke mange som kan ta fri hele sommeren og andre ferier,men jeg mener jo alikevel at lærere har en krevende jobb,og at det har nok forandret seg mye i det senere.Det er nok ikke lett og være lærer om dagen,med alle bestemmelser fra øvrig hold om hvordan dere skal gjøre jobben deres.Selv mener jeg at jeg har et fysisk hardt yrke,og stressende til tider og jeg jobber på senter med lange åpningstider,så er veldig vant med dager som kan gå fra 10-20 noen ganger og jobb annenhver lørdag fra 10-18.Jeg misunner alle som har fri hver helg og kan nyte helger med familien.Jeg har respekt for de som velger læreryrke og kunne ikke tenkt meg det selv.Dere har jo faktisk mye av oppdragelsen til enkelte barn også.

Monica(frisør)

Jonny Eriksen også f

06.06.2010 kl.12:29

Jeg kjenner også på det samme som Åse Slettbakk sier i artikkelen på NRK. Lange dager, lite tid til familien, lite overskudd til annet enn jobb, og også følelsen av at innsatsen ikke blir verdsatt - av elever, foreldre og "mannen i gata".

Til Monica73: Jeg er lærer, men har ikke fri hver helg. Minst tredjehver helg i løpet av året sitter jeg med jobb både lørdag og søndag, på dagtid og kveldstid. Så godt som hver eneste søndag jobber jeg 3-6 timer med å forberede den kommende uken. Arbeidsdagen min er fra ca. 7:45 til 15:30 hver dag, i tillegg til at jeg setter meg ned så godt som hver kveld med forberedelser, planlegging, vurdering, lager prøver osv. Jeg får ingen "overtidstillegg" for denne jobben, men får faktisk lov til å avspasere noen uker i løpet av året. Så jeg er misunnelig på alle som kun er på jobb når de faktisk er på jobb, kan føre opp ekstra timer når de jobber over, og kan koble helt ut når de går hjem. Det kan aldri jeg.

Lotte.

06.06.2010 kl.12:57

Da jeg var yngre tenkte jeg at: "Ja, men deskal jo bare undervise. Det er jo ikke mye stress. Ingentign å klage for"..Har fått et litt annet bilde på lærergjerningen de siste årene. Og jeg synes det er utrolig trist at det har blitt sånn. Læreryrket er et utrolig viktig yrke for samfunnet - det er tross alt dere som former den neste generasjonen, og det at så mange hopper av yrket etter bare noen få år er ikke som det skal være.

Lærere skal være lærere, ikke kontoransatte.

ORDIORD.ETT LIV I UBALANSE..

06.06.2010 kl.17:28

Bra du tar det opp, du vet hva jeg mener. Vil du skal få mer fri og mindre arbeid.. stå på kjære.. ;-)

anettesbokboble

06.06.2010 kl.18:13

Kjempebra innlegg! Jeg har stor respekt for alle som velger å bli lærere. Dette er absolutt ikke en jobb man legger fra seg når man drar hjem for å spise middag. Mange foreldre krever at lærerne både skal passe på og oppdra barna deres i tillegg til å være lærere, så sommer -og vinterferiene er vel fortjent!! PS, gratulerer, jeg så at dette innlegget er plukket ut på side2.no, så herlig :)

Reasons To Be

06.06.2010 kl.18:44

dokumentasjon? hva blir det i lærersammenheng?

personlig syns jeg lærerne har det litt lett i forholdt il andre yrker.. mange velger læreryrket pga gode og lange ferier osv.. men dette her med dokumentasjon og møter osv har jeg ikke hørt så mye om? inngår ikke det i kompetansen da? du må liksom lære du og så, som lærer, for å kunne lære videre.. men jeg er enig i at arbedistidene til lærerne er helt rettferdige.. selv om dagen er relativt kortere enn normalt må tross alt lærere sitte og rette ting og forberede foredrag for elevene. det TAR tid det også, og er egentlig en del av abeidstiden..

anettesbokboble

06.06.2010 kl.20:08

Jeg tror at det er en myte at mange velger læreryrket pga feriene! Nei, jeg tror at de som velger å bli lærere gjør det fordi de brenner for å lære barn og unge det de trenger å ha med seg videre i livet!!!

Bettina

06.06.2010 kl.20:15

Jeg har utrolig lyst til å utdanne meg til lærer :D

Med andre ord

06.06.2010 kl.21:17

Tusen takk for gode og konstruktive innspill!

Som ventet var synet på lærergjerningen delt. Alle yrker har positive og negative sider og man velger yrke selv. Jeg er veldig glad i yrket mitt og stortrives i jobben med elevene. Dessverre må man innenfor skolestua for å forstår alle kravene som stilles, men jeg håper og tror at flere og flere ser at læreryrket er et knalltøft yrke, både i forhold til arbeidspress, men også forventinger fra samfunnet, foreldrene, skoleeier og elevene. Det er ikke uten grunn at omlag halvparten av nye lærere backer ut etter få år. Selvfølgelig er det deilig med friperiodene våre. De er gode og sårt tiltrengte. I disse periodene tar vi oss inn og henter ny energi. Jeg hadde aldri klart å være lærer uten disse oppholdene. Jeg har prøvd andre yrker og uttaler meg ikke bare med lærerbakgrunnen min. Takk for støtten til de som forstår dette!

Når det gjelder spørsmål om hvorfor man vil bli lærer er det nok mange ulike svar på dette. Personlig var ferien (eller lønna!) ikke i tankene da valget ble tatt. Jeg visste imidlertid at jeg likte å undervise etter å ha fått prøvd meg som vikar et år og følte jeg hadde noe å gi til elevene. Som lærer har man stor påvirkningskraft og har mulighet til å være et forbilde for de unge. Man kan bidra til å forme morgendagens voksne innen flere områder. Det er et stort ansvar, men også en fantastisk mulighet. Det lå som et godt utgangspunkt da jeg valgte å søke meg inn på lærerhøgskolen. :-)

Reasons to be: Jeg velger å ikke kommentere videre din påstand om at lærerne har det godt i forhold til andre, men sier gjerne noen ord om ditt spørsmål om dokumentasjonskravene våre. Vi lærere er pålagt å dokumentere nær sagt alle hendelser, både faglig og sosialt. Vi har elevmapper der viktige hendelser skal skrives inn. Denne mappen er et formelt dokument som følger eleven gjennom skoleløpet. I tillegg må vi lage skjemaer og oversikter for oss oss selv i forhold til elevenes sosiale og faglige utvikling, notere testresultater osv. Endel av disse resultatene skal videre oppover i systemet, endel forblir dokumenter til eget bruk i forhold til å "forsvare" uttalelser til foreldre på f.eks. utviklingssamtaler og/eller elever i på elevsamtalene. I ungdomsskole og videregående skole må alle karakterer grunngis nøye og man må ha dokumentert hvorfor man gir den karakteren man gir, slik at man kan ha noe å vise til ved en eventuell klage. Skoleledelsen setter også fram krav til ulik dokumenatasjon. Det samme gjør samarbeidende instanser som PPT og barnevern. Dette for å nevne noe. Det sier seg selv at all denne dokumenteringen tar tid - mye tid!

Bettina: Så bra! Læreryrket er veldig givende og spennende. Vær bare innstilt på at du må jobbe masse og at du aldri føler at du har gjort nok. Vi trenger lærere som brenner for yrket vårt og som er villige til å stå på for andre. Lykke til med utdanningen uansett hva valget faller på! :-)

Takk igjen til alle som har valgt å engasjere seg i denne saken!

En riktig god søndagskveld videre ønsker jeg dere alle.

Netta

06.06.2010 kl.23:59

Bra innlegg, Hege! Er lærer selv og er helt enig! Og jeg skulle ønske det kom en seriøs debatt om vår stilling i samfunnet, for personlig er jeg lei av å måtte forsvare "ferien" min hvert år! Vi har jo faktisk en uke mindre enn vanlige folk - bare 4 uker. Resten er sårt trengt avspasering. Jeg tror heller ikke noen blir lærere pga ferien. Jeg har visst hva jeg ville blir siden ungdomsskolen, for da hadde jeg en fantastisk kontaktlærer som inspirerte meg til dette! Jeg er fortsatt inspirert og liker jobben min, men jeg elsker privatlivet mitt mer, og det er det, rart nok, mange som ikke skjønner!

Ha en god uke!

Georgine

07.06.2010 kl.11:38

Kjempebra innlegg Hege, fortsatt er det slik at mange tror at lærerne har ubegrensede mengder med ferie og det med dokumentasjon, møter er det mange som ikke forstår tapper oss for energi. Energi som vi skulle ha brukt på elevene våre. For dette er arbeid som kun har interesse for ledelsen og skoleier og er lite relevant for den enkelte elev.

Typisk det der med ferie. I går kom en venninne innom og jeg satt og prøvde å koble til min litt større bærbarepc, fordi jeg skulle starte å sensurere eksamensoppgaver som er levert elektronisk. Har ca 200 oppgaver som skal sensureres innen en to ukers periode, itillegg til karaktersetting av ca 100 standpunktkarakter og intern og ekstern muntlig sensur kommer i denne perioden også.og så er det fortsatt undervisning, derfor må jeg sensure den skriftlige biten på helgen (når jeg per definisjon egentlig bare har fri ifølge så mange andre som tydeligvis har greie på det)

Desverre satt jeg bare å trippet til venninnnen min skulle gå hjem for jeg hadde det kjempetravelt selv om jeg hintet på arbeidsmengden. Det hadde seg slik at vi kom til å snakke om ferie og hun skulle ikke ha ferie før 26 juli og beklaget seg naturligvis over at det er ikke slik at vanlige arbeidsfolk kan ta ferie når man vil sånn som lærerne...... Uff ja nå ma jeg bare tilbake til sensureringen og så er det time snart, jeg har jo så mye fri.... Ha en god dag.

Hufsa

07.06.2010 kl.15:53

Folk som mener lærere jobber fra ni til to og har ferie halve året er fullstendig uvitende. Jeg har aldri vært lærer selv, men jeg har nå vært student og har bevitnet hvordan mange herjer på for å rekke over alt. Også har vi jo dem som ikke bryr seg også da.

Jeg kunne nok ikke blitt lærer selv, jeg har ikke tålmodighet til det selv om det nok er et givende yrke:) Er man lærer ser man fremtiden gjennom studentenes øyne^^,

Hege

07.06.2010 kl.17:47

Eg har, som Bettina, veldig lyst å utdanna meg til lærar. Har visst at det er det eg vil bli sidan 9. eller 10. klasse av den nekle grunn at det alltid var eg som måtte hjelpa noko hvis det var noko dei ikkje skjønte. Og eg fekk ein lika god følelse kvar gong eg hjalp dei til å forstå :) Dessuten har eg alltid følt meg utrulig heima på skulen og har mange flinke og inspirerande lærara. Og så er det jo sjølvsagt feriane/avspasering.

Gode lærara er alltid viktig. Det er lærarar som avgjer i stor grad om eit fag er kjekt eller bånn i bøtta.

MYLDRA

10.06.2010 kl.08:20

Yess!!! Endelig fant jeg en blogg hvor jeg kan spille på mine egne tanker og ideer!! Wohooo! Jeg er ikke lærer og vet at jeg ikke kan være det. Men jeg har lyst til å jobbe i skolen. Jeg har et år igjen av studiet mitt på Vernepleien. Vi har mye pensum i læringspsykologi og pedagogikk. Jeg har lyst på en rolle i skolen som gjør den lille forskjellen. Både for læreren og barnet. Jeg har lyst til å være lærerens og spes.ped'ens multiverktøy... på en måte. Det vil føre til at læreren kan undervise, og jeg tar den biten som tar lærerens fokus fra undervisningen; kartlegging, tilrettelegging, ekstra støtte for barnet.. bla bla bla..! Jeg vet om lærere som har hoppet av fordi de ikke kan utføre læreryrket slik de ser de burde. På grunn av de punktene du nevner. Jeg vil inn og være med og gjøre en forskjell!!! Jeg vil være med og bygge på barnas potensiale!! Alle har et potensiale! Men de må møtes på sin måte, og der kan jeg bidra. Hurra!

Med andre ord

11.06.2010 kl.12:53

MYLDRA: Velkommen til bloggen min skal du være! Kjekt å kunne være til glede for noen. :-)

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 11, 16 og 17 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits