Tid for bunad igjen

I disse dager finner mange av oss fram bunaden fra innerst i skapet, hvor den gjerne har hengt og samlet støv siden i fjor på disse tider. 17. mai nærmer seg med stormskritt og jeg må undersøke om alt er som det skal med finstasen min...

Jeg har en bunad fra Vestoppland, som jeg har arvet etter min mormor. Det føles spesielt å gå med den siden mormor eide og brukte den i så mange år. Da jeg ble konfirmert i 1985 var det ikke kult å gå i bunad og jeg valgte å følge trenden med å ikke konfirmere meg i bunad, men ikke mange årene etter skulle "alle" ha det. Snille mormor valgte da å gi sin vakre bunad til meg, noe jeg kommer til å verdsette høyt så lenge jeg lever.

Vi har også to Grafferbunader, som jentene har fått av bestemoren sin i Lom. De blir sydd ut og ned, eller opp og inn(!) årlig, alt ettersom hvem som skal gå med dem det aktuelle året. I år skal Anna og Andrine ha hver sin, og omsying er på gang. Vi får hjelp av Reidun til dette arbeidet. Hun er ei god venninne av meg og en kløpper på symaskinen. Astrid skal ha en kjøpt drakt i år, men om bare to år konfirmeres hun, og da skal hun få Rogalandsbunaden av pappaen sin og meg. Reidun er så snill at hun broderer den for oss/henne. :-)

Jeg er så glad for at vi har bunader, det gjør det så enkelt hvert år til 17. mai. Visst må det strykes og stelles og ordnes med sølvet, men fordelen med bunad er jo at man vet hva man skal ha på seg og at man føler seg stolt og fin når man møter menneskemassene på 17. mai. Man kan jo diskutere hvilken av alle Norges flotte bunader som er den aller flotteste og jeg har mine favoritter, jeg også, men det viktigste i mine øyne er å bære bunaden sin med stolthet. Jeg synes også det er viktig å ha bunad fra hjemstedet sitt, eller ha en nær tilknytning til stedet bunaden stammer fra. For meg blir det feil å velge bunad ut fra hvilken man liker best. Jeg har som sagt Vestopplandsbunad, men er selv fra Romerike. Siden jeg har arvet min bunad av mormor, bærer jeg den med stor stolthet, og kunne ikke ønsket meg noen annen.

I dag leste jeg en artikkel hvor man får litt historikk rundt tradisjonen med bunad og man har mulighet til å vinne is for et helt år (og også andre premier) hvis man legger ut bilde av bunaden sin. Er du interessert i dette kan du finne artikkelen ved å klikke her.

Har du bunad?Astrid, Anna og Andrine kledd i finstasen forrige 17. mai. ♥
Med litt sying i forkant, kles de i det samme også i år.


8 kommentarer

Marita <3

11.05.2010 kl.22:58

Kommenter det nyeste innlegget mitt og du gjør meg utrolig glad<3

Georgine

11.05.2010 kl.23:23

Er veldig fint med bunad. Men har det ikke selv. Kjempefin tradisjon. Og alle bunader er pene. Flotte jenter i bundad alle sammen.

Gunn

11.05.2010 kl.23:36

Hadde min bunad vært så fin hadde jeg aldri solgt den :) men dessverre for meg ble det ett plagg jeg hatet fra første stund. Ingenting er som 17 mai fylt med bunadkledde mennesker :) Hipp Hipp Hurra!! Lars har bunad-og er superkjekk i den :)

I gode og onde dager!

12.05.2010 kl.00:05

Skikkelig fine er dere alle sammen.

anettesbokboble

12.05.2010 kl.08:48

Herlige bilder og flotte bunader. Jeg fikk Nordlandsbunad i konfirmasjonsgave fra bestemoren min, og det er det vakreste plagget jeg har :)

Perla

12.05.2010 kl.11:05

Jeg har buskerudbunaden og er super glad i den.

Pakk sølvet inn i gladpakk (helt tett) hver gang du ikke skal bruke den, så slipper du unna pussing av alt sølvet hvert år :) Det pleier jeg å gjøre, og det funker.

Jeg tok opp min bunad fra kjelleren i går, og skalv væte og legge skjorta i frysen i dag!

Creativboligstyling.

12.05.2010 kl.12:17

Så flotte bilder! Du var kjempe fin i bunaden din, det er og blir det flotteste plagget på 17 mai!! Fikk selv bunad av mine besteforeldre. Fikk valget mellom penger og bunad, det var ikke et vanskelig valg akkurat, selv om jeg var 15 år og pengene fristet;)

Ha en flott dag!

Jona

14.05.2010 kl.00:37

Fine bunader dere har :)

Jeg var en av dem som ikke fulgte "moten" men som hadde bunad til konfirmasjonen. Grønn romeriks bunad. Den har jeg imidlertid byttet ut med en Hurdals drakt nå. Jeg må innrømme at selvom jeg syns bunadene er fine og burde bæres med stolthet, liker jeg ikke veldig godt å bruke den selv. Men nok en gang tas den fram til 17. mai.

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 11, 16 og 17 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits