Vil du ta gode bilder?

Helt siden jeg var liten har jeg vært veldig glad i fotografering. Som lita jente fikk jeg av og til lov til å låne familiens kamera og knipse noen bilder, og etter hvert ble jeg den stolte eier av mitt eget kamera. På den tida var film og fremkalling dyrt og øvingen ble derfor begrenset. Mitt første digitalkamera fikk jeg på begynnelsen av dette årtusenet, og de siste 4-5 årene har jeg hatt speilrefleks. Det er muligens den beste investeringen jeg noengang har gjort! Det å ta bilder, føle utvikling og mestring og samle bildene til gode minner seinere, føles kjempefint. Bilder gjør seg dårligst liggende på PC-en, så jeg anbefaler alle å ta utskrifter og lime i album eller lage sine egne fotobøker på nett. Ingenting er så koselig som å bla i og mimre rundt gamle bilder! 
Foto: Benn Peter

Jeg har lest og øvd mye for å utvikle evnen til å ta best mulig bilder. Man blir aldri ferdig utlært, men er i en evig prosess og utvikler seg stadig. Derfor leser jeg fremdeles det jeg kommer over av tips og ideer, men kanskje vel så viktig - jeg ser veldig mye på fotografier tatt av dyktige fotografer. Det er både inspirerende og utviklende! Selv har jeg hatt mye glede av blant annet www.foto.no. Der er det en god blanding av nybegynnere og erfarne fotografer, som deler av sin erfaring. Man har mulighet for bildekritikk og diskusjon, i tillegg til å studere og lære av andres bilder.

Hvis man eier et speilreflekskamera har man utrolig mange muligheter. Dessverre er det et fåtall av oss som benytter mulighetene. Et minimum av kunnskap slik at man kan stille inn kameraet manuelt, og ikke bruke autofunksjonene, har stor innvirkning på resultatet (bildene). Det er slettes ikke så vanskelig heller! Jeg har virkelig ikke god teknisk forståelse, men har greit klart å lære meg (og utnytte) begreper som lukker, blender, ISO-verdi, hvitbalanse og histogram.

I tillegg til det tekniske er oppbyggingen av et motiv noe man enkelt kan lære seg for å ta gode bilder. Dette kalles bildekomposisjon og er ikke så vanskelig, men litt forståelse og trening kreves. Litt planlegging før bildet skal tas, og noen gode tips på veien kommer du langt med. Les for eksempel disse tipsene for enkel komposisjonsbygging. Hvis du ikke vil lese alt, så er kanskje det aller mest elementære å rydde unna omgivelsene slik at det du skal ta bildet av kommer i fokus (ingen er interessert i stolper, skilt eller hushjørner som sniker seg med!), og å plassere motivet (de(n) du skal ta bilde av) litt mot den ene siden i søkeren. Unngå midtstilling.  

Fotografering er en kunst og gode bilder kommer ikke av godt utstyr og god teknisk forståelse. Mye av det kan trenes opp. Vel så viktig er blikket for det gode bilde. Det er ofte medfødt. uansett hvor godt utstyr du har blir ikke bildene gode hvis du ikke har evnen til "å se". Spennende vinklinger eller kreative ideer kan være det som skal til for at et bilde skal bli virkelig godt. For å få dette godt til må man øve. Og øve. Og øve! Det er lurt å prøve seg fram og gjerne ha noen å utveksle kommentarer med, gi og motta innspill og være kritisk og ærlig mot seg selv og andre.

Benn og jeg er så heldige å ha vårt eget lille fotostudio som vi tar portretter og leker oss i, men man kan få veldig gode portretter både innendørs og utendørs uten å ha særlig mye utstyr. Gode tips til portrettfotografering kan du finne her.


Mine egne tre døtre poserer i studio. ♥

Informasjon om mitt fotoutstyr kan du lese om i dette blogginnlegget.
Jeg har fremdeles veldig mye å lære innen fotografering, men håper allikevel at jeg kan bidra til å smitte litt fotoglede over på bloggleserne mine med dette innlegget. Hvis du lurer på noe, så bare spør! Jeg hjelper gjerne og skal svare så godt jeg kan. :-)

Til slutt: Kos deg med fotograferingen! Foto er moro!10 kommentarer

kvinnen

27.04.2010 kl.17:03

Oj! Jeg synes fotografering er kjempespennende! Men jeg jukser; jeg bruker ikke film, men et Fujifilm Finepix med 12 mega pixels, og tar gjerne både 6 og 7 bilder av det jeg gjerne vil skal bli AKKURAT sånn jeg ønsker det, for å unngå manipulere det i Photoshop.

Men det blir mest bilder av "ungene", og så forsøker jeg å ta bildene til bloggen min. En liten spire av en drøm hadde vært å ha en liten fotoutstilling på mine gamle dager... Men jeg drømmer om så mye! :)

Moro er det lell! :)

Georgine

27.04.2010 kl.18:03

Takk for kjempegode tips. Etter at jeg begynte å blogge har fotointeressen steget og jeg har faktisk vurdert å gå på kurs og kjøpe skikkelig utstyr. Nå skal min sønn begynne på Media og kommunikasjon til høsten, hvis han kommer inn, så det blr spennende. Han har allerede begynnt å planlegge hva slags fotoutstyr han skal kjøpe, og følger med på hva som skjer innenfor dette området.

Allis

27.04.2010 kl.18:51

åy det her skal eg lese grundig!! Har kjøpt oss et speilrefleks for en tid tilbake, Eos cannon500D , skjønner ikke en dritt, hehehe.. kan bare ta bilder og thats it!! så disse tipsene dine skal eg sette meg inn i.

Takk for bra innlegg og tips.

Margrethe

27.04.2010 kl.21:00

Enig med deg, foto er moro til hverdags og til fest!

missM

27.04.2010 kl.23:14

Høres ut som vi har hatt ganske lik start på fotokarrieren ;) Er veldig enig med det om det du skriver om foto og bilder. Det er jo så morro, og jeg kan vel ikke si mange nok ganger på hvor missunnelig jeg er på studioet deres ;)

//takk for luggtips forresten, er litt i de baner du nevner jeg tenker, så jeg får se hva jeg gjør :)

Med andre ord

28.04.2010 kl.14:33

kvinnen: Det er da ikke juks å fotografere digitalt! Enig i at det kan være lurt å ta flere bilder for å sikre et godt resultat. Man kan uansett ikke redde dårlige bilder i Photoshop, men man kan forbedre allerede gode bilder.

Jeg drømmer også om en utstilling EN GANG, foreløpig er det ingen reelle planer. Hehe.

Med andre ord

28.04.2010 kl.14:34

Georgine: Hvis du velger å kjøpe ordentlig fotoutstyr og går inn for å mestre det, kan jeg nærmest garantere at du vil kjenne en god lykkefølelse. ;-)

Med andre ord

28.04.2010 kl.14:35

Allis: Flott hvis du fikk noen tips. Lykke til!

Med andre ord

28.04.2010 kl.14:35

margrethe: Helt sant. Det er moro uavhengig av ferdighstsnivå også.

Med andre ord

28.04.2010 kl.14:36

loose threads: Studioet vårt er ei herlig lekestue, ja! Veldig glad for å ha det. :-)

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 11, 16 og 17 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits