Man kan mene hva man vil...

...men i natt skal altså klokka stilles igjen. Kanskje synes du det er noe stort tull, upraktisk og unødvendig å gjøre dette, men vi slipper nok ikke utenom...

2 ganger i året, nærmere bestemt siste søndag i oktober og mars, stiller vi klokka 1 time. Jeg lurte i mange år på hvilken vei jeg skulle stille og hva konsekvensene av dette var. Nå er jeg en moden kvinne, og har omsider fått kontrollen. Hihi.

Bildet er lånt
herfra.

→ Man stiller klokka mot sommeren, både om høsten og om våren. Det vil si at om våren stiller man klokka én time fram og om høsten én time tilbake.
→ Det er timen mellom 2 og 3 på natta som gjelder, men av praktiske årsaker kan man jo velge å finne et mer passende tidspunkt. Det viktige er at man faktisk husker å stille den i det hele tatt. ;-)
→ Etter stilling på våren får man lengre lyse kvelder, men mister én time i overgangen til sommertid.
→ Etter stilling om høsten blir kveldene mørkere, men man får en bonustime ved overgangen til vintertid.
(Hva som skjer om morgenen følger jo logisk av dette, men da er jeg så trøtt at jeg ikke får det med meg uansett. Haha.)

Systemet med å veksle mellom sommertid og vintertid er en gammel tradisjon, men klokka har bare blitt stilt i perioder, med mange års opphold innimellom. Å stille klokka har skapt mange diskusjoner opp gjennom årene. Under krigen valgte de å stille klokka for å spare en times strømforbruk om kvelden. I vår tid har klokka vært stilt mot sommeren sammenhengende siden 1980. Norge og EU har hatt samme system for å stille klokka siden 1996, og i Europa er det nå bare Island som ikke skiller mellom sommer- og vintertid (eller normaltid, som vintertiden også kalles). 

Da jeg en periode jobbet som nattevakt på Hurdalsjøen hotell, hadde stillinga av klokka en annen konsekvens enn de jeg nevnte over. Hvis man var heldig og hadde nattevakt den natta klokka ble stilt om våren, arbeidet man en time mindre enn normalt, men fikk allikevel beholde full lønn. Kjempeflott, ikke sant? Ulempen var jo for stakkaren som hadde nattevakta da vi gikk over til vintertid. Vedkommende måtte jobbe en time ekstra uten å få betalt for det. Hmmm... Vet ikke helt hva jeg synes om det systemet der, gitt!

Har du opplevd noen konsekvenser av å stille klokka eller kanskje du har glemt av hele stillinga og opplevd pinlige eller rare situasjoner av den grunn?

6 kommentarer

Idunn

27.03.2010 kl.13:36

Jeg husker aldri klokkestillingen før langt utpå søndag. Jeg har nok, som følge av dette, vært litt uheldig med oppmøte til forskjellige avtaler. Kommet en time for tidlig eller for seint og sånn. Heldigvis bare på søndag, så det ikke har gått utover skole på noe vis. I år har jeg vært litt mer tilstedeværende, derimot, og fikk det med meg i går at den skal stilles i natt ;p Så nå er jeg egentlig litt stolt.

Georgine

27.03.2010 kl.14:37

Dette var en grei regel. Pleier alltid å være gjenstand for diskusjoner hos oss.
Den regelen har jeg også lært meg veldig grei og lett å huske;)

Gleder meg til lysere kvelder:)

Med andre ord

27.03.2010 kl.18:56

Idunn: Lov å være stolt av seg selv etter et sånt framskritt. ;-)

Georgine og Beate: Regler er fint å ha - bare man klarer å følge dem. Hehe.

missM

27.03.2010 kl.23:58

Jeg lærte meg for ett par år siden at den skal stilles mot sommeren, genial løsning :) Ellers viste jeg ikke at vi ikke at vi ikke alltid hadde stilt kl. Tenkte at det hadde noe med gamle dager å gjøre og når man trenger dagslys.

Ellers har jeg oså hatt nattevakt jobber, og har presisert at det har vært en time ekstra som jeg SKULLE ha betalt for. Det fikk jeg ;) Pluss en time ekstra på denne dagen ;)

Anne Randi bor i England

28.03.2010 kl.12:50

jeg stilte den forrige helg for siden å innse at det var feil helg å stille den:P satt på biblioteket ensom og kunne ikke forstå hvorfor ikke de andre var der:P

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 11, 16 og 17 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits