Selvangivelsen før og nå

Da er det tid for selvangivelsen igjen, folkens... Har du ikke fått den tilsendt enda, er den nok rett rundt hjørnet. Er du spent? Gleder eller gruer du deg til årets personlige, økonomiske fasit?

Jeg husker med gru da jeg som ung jente hadde tjent mine første kroner på Hurdalsjøen hotell og skulle skrive selvangivelse. Hjemme hadde jeg i oppveksten forstått at selvangivelsen var et viktig dokument. Dette var ikke noe man tok lett på. Da jeg sto der med min egen selvangivelse i hendene følte jeg meg viktig - og voksen. Det var jo en omfattende prosess å fylle ut selvangivelsen den gangen, midt på 80-tallet. Man skulle benytte kunnskapene fra matematikktimene på skolen i praksis, fylle ut etter beste evne og plassere de få kronene i rett post. Jeg tok virkelig ansvar for dette og leste veiledningen fra ende til annen av frykt for å glemme, utelate eller misforstå noe. Trusselen ved feilføring var enorm. Holdt jeg ikke tunga beint i munnen og skrev feil, ville jeg få selveste ligningssjefen på nakken! Jeg ble opplært til å være dønn ærlig og gjorde virkelig mitt beste. Jeg satt time etter time og strevde og sjekket at alt ble rett. Til slutt kunne man regne ut hvordan man lå an. Det var spennende, det! Jeg husker jeg regnet gang på gang for å forsikre meg om at de få kronene det var snakk om gikk i min favør. Hehe. Da jeg omsider var ferdig, pustet jeg lettet ut og reiste pliktoppfyllende av gårde for personlig å levere selvangivelsen min. Det var tider, det!

I dag er det annerledes. Visst er det spennende å få selvangivelsen tilsendt. Vi lurer vel alle på hvorvidt man får tilbake penger på skatten, eller om man har tjent mer enn ligningsmyndighetene forutså ved fjorårets begynnelse og må betale restskatt. En viss formening har vel de fleste av oss, men spennende er det likevel. Nå har ikke jeg fått vite "dommen" enda i år, men den store overraskelsen uteblir nok. I normale år pleier jeg å få noen ekstra feriekroner på forsommeren. Derfor satser jeg på at 2009 også var et "normalår". Hehe. Uansett resultat, jeg trenger ikke lenger å sitte time etter time og svette med papirer, årsoppgaver, kalkulator og kladdeark. Jeg gjør nok som de fleste andre - tar en rask sjekk at alle de forhåndsutfylte opplysningene ser riktig ut, sjekker kanskje opp i et par ting eller fyller inn noe som kan gi meg noen ekstra kroner ved "dommedag", men stresset, som jeg tidligere merket bygge seg opp på denne tida av året, er forbausende og behagelig lavt nå til dags.

Jeg tror at vi alle har behov for en årlig kontroll av hvordan det egentlig ser ut med økonomien vår. Kanskje er det ikke så dumt å sette av litt tid med selvangivelsen for sin egen del? Den meget forenklede utgaven av selvangivelsen kan fort bli en sovepute for mange. Har det blitt FOR enkelt for oss når vi ikke engang trenger å levere den? Visst kan det være penger å spare ved å sjekke om alle fradrag er på plass. Det er tips å hente i ulike medier. Jeg innrømmer at jeg kikker på artikler som denne og denne for å se om jeg har noen kroner å hente. ;-) Viktigere er det dog at man får en oversikt selv over inntekter, utgifter, eventuelle lån, sparepenger og aksjer. Har jeg en sunn økonomi eller trengs det justeringer? For min egen del er jeg til dels svært opptatt av orden, også på det økonomiske plan. Har ei venninne lagt ut 50 kroner for meg, er jeg opptatt av å betale tilbake så raskt jeg kan. Jeg har kontroll på utgifter kontra inntekter og jeg bruker ikke penger jeg ikke har (unntaket er huslånet). For meg er det viktig å ha en reservekonto og slippe å være blakk før lønna kommer. Kanskje kan det å ta tilbake kontrollen over selvangivelsen og ikke stole blint på det ferdigtrykte dokumentet være postivt for oss alle? På den måten sikrer man seg oversikt over sin personlige økonomi og slipper å ende opp med for eksempel et urealistisk høyt forbruk uten kontroll. 

Lykke til med årets selvangivelse!
Håper du blir fornøyd. ;-)PS! Er du spent og ikke klarer å vente på selvangivelsen i posten? Sjekk denne linken for å finne ut hvordan du kan ser oppgjøret ditt på nett. :-)
Stikkord:

3 kommentarer

Grøss! Selvangivelse...... Som selvstendig næringsdrivende er ikke det noe jeg gleder meg til.... En sjø med kvitteringer som skal sorteres, blæ.... Men vi får alltid igjen på skatten da, så det er verdt det :)

Sv: DU er skjønn :-*

Idunn

22.03.2010 kl.23:38

Selvangivelse, ja. Jeg er vel endelig blitt voksen jeg også, så da er det vel bare å glede seg.. Nå er jeg ganske sikker på at jeg får igjen litt penger, siden kommunen trakk meg i skatt selv om jeg hadde frikort i fjor. Ikke spesielt kult da, men kanskje litt kjekt nå?

anettesbokboble

22.03.2010 kl.23:51

Er fryktelig spent i år, fordi vi gjorde et par endringer da renta gikk ned. Håper at vi unngår baksmell, spørs om vi kanskje må sniktitte på nett i morgen ;)

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 11, 16 og 17 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits