Om orddelingsfeil og annen rettskriving

Helt siden jeg var lita jenta har jeg vært opptatt av norsk rettskriving. Dette har blitt en slags kjepphest for meg, og jeg prøver å være nøye på at det jeg selv skriver er rett. Jeg er ikke fanatisk, og er ikke opptatt av om DU skriver noe feil, så det er ingen grunn til panikk her. Hehe.

Det er fort gjort å skrive noe feil, selv om man kjenner til den rette skrivemåten. For det første går det fort når man skriver på et tastatur, og for det andre er det lett å se seg blind på egne feil. Derfor er det ofte feil å spore i de fleste blogger, også min. ;-) Det er ikke denne type rettskrivingsfeil jeg omtaler i dette innlegget.

Som norsklærer mener jeg det er viktig å fokusere på rettskriving fra tidlig barneskolealder av, selvfølgelig uten at det går ut over skrivegleden. Høytlesing for de små er positivt av mange ulike årsaker. Tilgang til kjekke bøker er vesentlig når barna begynner å lese selv, både for å stimulere til økt leseglede og for å øke ordforrådet. Det er jo også sånn at når man leser registrerer hjernen ordbildene og mange klarer også på den måten lettere å gjenskape den rette skrivemåten når de selv selv skrive.   
Noen har lettere for å skrive rett enn andre. Dette kan skyldes arv og/eller evnen til å lagre ordbilder i hjernen. Mange utvikler en ekspertise på å huske hvordan ord skrives etter å ha lest dem, mens andre trenger mange repetisjoner for å mestre det. De fleste kan imidlertid lære seg å skrive rett. Til hjelp har vi jo også rettskrivingsprogrammer på datamaskinen og gode ordbøker både digitalt og i bokform. Jeg kan i denne forbindelse anbefale denne ordboka på nett. Den blir flittig brukt når jeg selv er i stuss om skrivemåten på et ord.

En type rettskrivingsfeil, som jeg liker veldig dårlig, er alle orddelingsfeilene som florerer. Det kan i mange tilfelle skape misforståelser, og i andre mer humoristiske situasjoner. Jeg er uansett overrasket over hvor dårlig evnen til å dele ord er utviklet hos mange.

Eksempler på orddelingsfeil, som lett skaper misforståelser og latter er 

∞ Billige fly reiser til Syden
∞ Ananas ringer
∞ Is biter
∞ Lamme lår
∞ Skitten tøykurv
∞ Tunfisk biter i vann
∞ Salg på vinter varer
∞ Kongekrabbe klør
∞ Den lille dyre hage

∞ Bruk og kast kulturen

Klarer du å forstå humoren og/eller misforståelsen i disse eksemplene? I så tilfelle regner jeg med at du er flink til å dele ord rett. Hvis ikke er det kanskje noe du bør forsøke å jobbe litt med når du skriver? ;-) 

Hvis du liker humor med orddelingsfeil, har du mulighet til å le litt ved å se på denne You Tubesnutten:Til slutt et eksempel som omhandler en annen side av norsk rettskriving, nemlig tegnsetting. Eksemplet viser at rett tegnsetting er vesentlig for forståelsen av innholdet:

Skyt ikke vent til han kommer.

Setningen mangler åpenbart et komma. Hvor kommaet plasseres, er av avgjørende betydning for personen som har fått denne instruksen. ;-)

Nok pedagogikk for i dag. ;-)
Nå venter lørdagskos med familien!


11 kommentarer

Eli

06.03.2010 kl.19:46

Nydelig blogg i dag, Hege! Musikk i mine ører :-)

Ha en flott lørdagskveld!

Hilsen Eli

Idunn

06.03.2010 kl.19:55

Jeg finner også skrivefeil fascinerende til tider. De eneste gangene det irriterer meg er i aviser og i tekstingen på tv. Enkelte steder forventer man ganske enkelt at kvaliteten skal være litt høyere =P Men ja. Morsomt for meg =D

Gunn

06.03.2010 kl.21:16

Jeg kan bli irritert om jeg ser masse skrivefeil, og må innrømme at jeg fort mister interessen i å lese videre om det blir for mye feil: Dessverre. Mange sliter jo med det, og det er ikke alltid deres feil. Mammaen min hadde dysleksi. Så jeg rettet alltid meldingene i meldingsboken min. Fordi jeg skammet meg at hun skrev feil. Her snakker vi at jeg var rundt 8 år liksom. :) Jeg kan bli litt ivrig og skriver da som jeg snakker. Ikke bra. :) Men håper du som norsklærer er overbærende med meg. Jeg gikk ut med 6 i norsk på vgd...håper det kvalifiserer til videre bloggvennskap..hihi. :)

Hvor mange ganger leste du igjennom innlegget ditt og sjekket skrivefeil Hege?? Hihi.

Med andre ord

06.03.2010 kl.21:24

Gunn Berit: Først: Er ikke du på fest!? Hehe. Bloggen lokker kanskjè uansett? ;-)

Bloggvennskapet vårt tåler ganske mye, tror jeg, og en skriveleif eller 14 ødelegger absolutt ingenting fra min side. Når det er sagt skriver jo du veldig godt også, da. Jeg forstår hva du mener med at man kan bli irritert/oppgitt hvis noen har mye skrivefeil, men jeg ser ofte forskjell på om noen har dysleksi eller om det er ren slurv. Jeg lar meg imponere av mennesker med dysleksi, som våger å trå over en barriere ved å skrive til tross for at de vet at det langt fra er feilfritt. Som jeg skrev så er jeg ikke fanatisk, men liker godt når teksten er rett skrevet, hvis man har forutsetning for å klare det, vel og merke. :-)

Jeg leser alltid gjennom det jeg skriver før jeg publiserer, og går av og til opp igjen og retter og tilføyer litt før publisering. Denne gangen sjekket jeg litt ekstra, må innrømme det. ;-) Ær jo litt domt viss jei hade mange skriveleifer i dete innlege liksåm!

Med andre ord

06.03.2010 kl.21:25

Idunn: Enig. Og så pleier jeg å ha en litt streng kvalitetskontroll på mitt eget stoff, også. ;-)

FrøkenMeg

06.03.2010 kl.21:40

Jeg blir utrolig glad av å lese at andre også er opptatt av språk:) Det er vel kanskje en selvfølge at du er det, siden du er norsklærer, men jeg må si at jeg blir glad av at du tar deg tid til å lage et blogginnlegg om temaet:)

Det er virkelig ikke lett å lage sånne innlegg uten å tråkke folk på tærne eller å provosere, men det tror jeg du har klart!

Jeg er helt enig med deg i at orddelingsfeil og kommafeil, er noe av det som absolutt bør få mer fokus, for det florerer virkelig. Kommafeil kan jeg forstå, for det kan jo være vanskelig i blant. Orddelingsfeil, derimot, har jeg liten forståelse for... Hvor i alle dager har man det fra at "fremmed ordbok" og "is tapp fare" kan være riktig måte å skrive på?

Jeg må si meg enig med Gunn Berit også. Jeg klarer rett og slett ikke å lese ferdig innlegg eller artikler eller hva det måtte være som er stappfulle av alle mulige skrivefeil:( Alle kan selvsagt gjøre feil her og der, men det blir slitsomt når det er mer feil enn riktig, altså...

Jeg synes for øvrig at reklamebransjen bør ta en stor del av skylden for at det har blitt såpass vanlig med denne typen feil. De er jo helt håpløse til tider!

Ble visst litt langt, dette... Men poenget: TAKK!

Med andre ord

06.03.2010 kl.21:44

FrøkenMeg: Tusen tusen takk for den gode kommentaren!

Jeg vet at temaet kan være ømtålig og har prøvd å veie mine ord, men man vet jo aldri hvordan det oppfattes av leserne. Det er rom for misforståelser når man i et skriftlig budskap mangler både kroppsspråk og tonefall.

Jeg satte stor pris på ordene synspunktene dine. :-)

Øyvind Møller

06.03.2010 kl.22:02

sv: Hehe, takker for det. Lovte Rogaland at jeg skulle prøve å holde det litt dempet... ;D

Gunn Berit

07.03.2010 kl.23:08

Jeg klarte å lure te meg to min blogging når Cicilie glattet håret..:)) Klarer jo ikke la være vettu. Redd for å gå glipp av noe. Nå er det natta her. Skal blogge om dagen i dag, i morgen! Nå venter senga og puta mi!! Kroppen er ikke lenger 20 og tåler ikke de edle dråper like godt lenger...hmmmm. Skal legge inn ett innlegg i morra om min opplevelse av kvelden i går :D Kan bli riktig så bra tror jeg...:D God natt!

Marius Lunde

14.03.2011 kl.21:06

Fint at du er opptatt av norsk rettskriving. Da er du sikkert klar over at eksemplene du viser til ikke er orddelingsfeil, men særordsdeling. Orddeling er feil deling av ord på slutten av en linje (orddeli-ng). Eksemplene du viser til er feil deling av to særord (fly og reiser), hvor særordene deles når de ikke skal deles, men stå sammen for på danne et ord.

Men dette visste du sikkert.

Med andre ord

14.03.2011 kl.21:37

Marius Lunde: Du har selvfølgelig rett. Takk for nyttig presisering. Rett skal være rett!

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 11, 16 og 17 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits