Når Facebook tar overhånd

Jeg er en stor fan av Facebook og innrømmer det gjerne. ;-)

Etter at jeg meldte meg inn på Facebook for om lag 3 år siden, har jeg funnet tilbake til venner jeg hadde mistet kontakt med, jeg har fått bedre kontakt med mer perifere venner, i tillegg til at Facebook fungerer som en kanal til å opprettholde kontakt og informasjon med venner og familie.

Jeg er opprinnelig fra Østlandet, men har bodd i Sandnes de siste knappe 16 årene. Mange av mine venner og hele familien har jeg på Østlandet. Det har derfor vært naturlig at man får dårligere eller ingen kontakt med enkelte etter som årene har gått. Også derfor har Facebook vært positiv for meg. 

Jeg er på Facebook hver dag og har glede av å sende og motta hilsener, holde meg oppdatert over Facebookvennenes gjøremål og dele litt av meg selv og mitt liv med andre. Naturligvis er jeg forsiktig med hva jeg deler. Mye tilhører privatlivet. Dessuten har jeg sørget for å stille inn slik at kun venner kan se mine gjøremål.

Så er spørsmålet om og når Facebook kan ta overhånd? Det er vel med Facebook som med mye annet at brukt med måte så er det bra!
Personlig mener jeg at Facebook kun er positivt for meg. Jeg innrømmer gjerne at jeg en gang i blant har sjekket Facebook på jobb og at jeg har vært på Facebook før frokost enkelte ganger. Poenget er at jeg aldri har prioritert Facebook framfor viktige hendelser. Jeg har naturligvis et liv utenom Facebook og bruker Facobook kun som hyggelig atspredelse. I dagens VG nett leser jeg med vantro at pleiere ved Roan sykehjem har vanskjøttet arbeidet sitt på nattevakt ved å sitte på Facebook. De har, i følge VG, unnlatt å følge flere rutiner i løpet av natta. Konsekvensen er at en eldre, dement kvinne gikk ut  - og frøs i hjel. Det er vanskelig å forstå hva som ligger bak en slik hendelse. Kan det virkelig stemme at pleierne ikke har overholdt rutinene på arbeidet sitt til fordel for Facebook? Bør man lese denne artikkelen med kritiske briller, eller kan vi tro på at så faktisk er tilfelle? Jeg vet ikke, men tar gjerne i mot innspill om hva du tror om denne saken.

 ...og hva med deg - har du kontroll på Facebookbruken din?

9 kommentarer

Hørt på makan.... Det er ikke bare facebook man kan sitte og surfe på, de kan bare takke seg sjøl når de har så fryktelig dårlig arbeidsmoral! De jobber med mennesker!!! Makan til umodenhet. Nei, facebook er som alt annet - spising, shopping, trening - alt kan overdrives, men det får man jaggu være voksen nok til å styre selv.

Visste ikke at du opprinnelig er fra Østlandet...? :)

Gunn Berit

05.03.2010 kl.13:18

Jeg går jo hjemme...og jeg er ganske så opptatt av å være på jobb når jeg er på jobb, så jeg ser ikke at det ville blitt ett problem. Men ja, jeg er innom FB sikkert 4 ganger om dagen om ikke mer. Er liksom en egen sosial plass hvor man kan pleie de vennskapene man ikke rekker over ellers. Jeg har fått kontakt med flere søskenbarn og flere gamle klassevenninner som jeg absolutt ikke ville hatt kontakt med om det ikke var for FB. Jeg skriver sikkert alt for mange statuser i løpet av en dag, og er rimelig ivrig på å svare på andres...men sånn er jeg jo i virkeligheten og. Har alltid vært litt mye av meg :)) På flere måter, hihi.

Det blir vel som med spillegalskap..at når du ikke klarer å prioritere det som er viktigst først og du bare må sitte på FB, ja da har du ett problem. Og mange har nok det. Om man går inn å skriver litt i statusen sin på jobb ser ikke jeg på som noe problem, så lenge man gjør jobben sin. Det er jo ikke lov til å ta røykepauser lenger, så da kan man jo få de minuttene til blogg og FB :))

Tror ikke du skal være redd ihvertfall. Så det var ei som kommenterte ang ferie og FB. Jeg synes vi blir litt hysteriske innimellom jeg..folk tør ikke legge ut bilde av ungene sine, fordi det kan bli misbrukt. Verden er farlig, og man kan aldri sikre seg, men jeg tror nettet er så stort at sjansen for at akkurat dine familiebilder skulle bli misbrukt er liten. Og klart..har du markedsført at du oppbevarer masse verdier hjemme bør du kanskje ikke proklamere at du skal reise bort :)

God helg!!

anettesbokboble

05.03.2010 kl.13:48

Jeg var litt vel ivrig på fjasboka, men etter at jeg begynte å blogge har det blitt mye mindre tid der. En gang fikk jeg vite at en tante av Jan Frode hadde gått bort, via Facebook. Det var ikke noe morsomt, så man bør tenke seg godt om før man skriver!!!

Georgine

05.03.2010 kl.14:30

Har kontroll på facebookbruken min ja, bruker den til å holde kontakt med perifere venner og har truffet igjen gamle klassekamerater. Bruker den dog aldri i jobbsammenheng, fordi jeg som regel ikke har tid eller fordi jeg er redd for at jeg skal bli lei....

Marianne

05.03.2010 kl.16:11

Jeg er en hyppig FB-bruker og synes som du at det er et flott medium å holde kontakt med folk man ellers ikke ville hatt mye kontakt med.

Jeg er sykepleier og jobber såkalt tre-delt turnus (dvs både dag, aften og natt) på et sykehus. Det hender jeg sjekker min FB-konto på jobb, men det er ganske sjeldent. Når det skjer er det ganske så stille på avdelingen. Kan egentlig ikke skjønne at FB er det største problemet for nettsurfint på natta - der skjer jo så lite der på nattestid. Ikke mange av mine venner som oppdaterer statusen sin der da, i alle fall. Man kan klare å bruke vesentlig mer tid på VG nett enn på FB. (men det hadde vel ikke sett like bra ut som sak på VG?)

På natta er det ofte utrolig stille, og man må "underholde" seg selv for å få tiden til å gå. Enkelte leser en bok, noen strikker, noen foretrekker å høre på radio (som vi ikke gjør på min avdeling, siden lyder på avdelingen er viktige å få med seg), noen legger kabal, noen leser ukeblad osv. Disse aktivitetene er bare for å fylle tidshullet mellom hver gang man gjør noe annet.

Min avdeling har en akuttfunksjon. Det betyr at vi er ganske godt bemannet når det ikke skjer noe akutt og når man har flere å dele rutineoppgavene på så er det ganske lite jobb pr pers.

Når jeg har ansvar for intensivpasienter er jeg inne hos dem minimum en gang i timen, i det fleste tilfeller mange flere ganger. (i tillegg sitter jeg et sted at jeg kan se pasientene mine) Når jeg har sengepostpasienter er jeg stort sett inne hos dem annenhver time, pluss ved behov. Likevel er det ikke noe problem å ha tid til en tur på internett, enten for å lese VG/DB eller noe annet...

Desperados

05.03.2010 kl.17:02

Mormor... Hva er Facebook?? :-)

Margrethe

05.03.2010 kl.17:17

Jeg slettet profilen min på facebook for flere mnd siden. Ble gal av alle som fortalte alt de gjorde hele dagen og at det poppet opp på min side. På blogg kan jeg i stede gå inn på de jeg ønsker å lese om. Jeg er klar over at det er mulig å slette venner på facebook, men syns det var litt guffent når det var folk jeg kjente. Så i stede slettet jeg meg selv....lurt!

Duste Mikkel

05.03.2010 kl.17:26

Hvis sjefen kan svare JA på følgende; Er bruk av sosiale medier en del av jobb-beskrivelsen? Da er det greit å ha tilgang til Facebook. Hvis det ikke er et klingende JA, er det mulig å sperre tilgangen til de nettadressene som sluker tid og nekte MSN-programmet. Alt for mye tid går ellers bort for at ansatte skal kose seg på jobb, fordi at de har udugelige IT-folk som ikke klarer å bli kvitt denne uønskede aktiviteten. Frem til nå har man klart seg uten Facebook, så hva er det så viktig å bruke den siden til i arbeidstiden? Hva med å sende en SMS til vennen din om det er noen viktig istedet? Hvis det skal bre seg en kosekultur i norske arbeidsplasser, ser jeg mørkt på hva som vi skal leve av når oljen om noen år ikke kan subsidiere den norske økonomien! Dette begynner å likne arbeidsmoralen i sovjet.

Med andre ord

06.03.2010 kl.12:56

Veldig interessant å lese betraktningene deres. Tusen takk for alle innspill!

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 11, 16 og 17 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits