Albert Einstein, Paul McCartney og jeg

Hva skal denne overskriften bety, mon tro?

       
Albert Einstein           Paul McCartney      Meg


To menn og en kvinne.
To utlendinger og en nordmann.
To genier og ... Eller tre genier! Der har vi likheten! Hihi. Neida, jeg prøver på nytt:

Albert Einstein, Paul McCartney og jeg er tre eksempler på venstrehendte mennesker. Vi er naturlig nok ikke alene. Bare i Norge regner man med at om lag 500 000 av oss foretrekker venstre hånd.Tenkte ikke jeg skulle gå inn på forskning som har vært i medias søkelys angående venstrehendtes intelligens og egenskaper kontra høyrehendtes, selv om jeg må innrømme at det frister. ;-) Velger heller å fokusere litt på ulempene man opplever som venstrehendt og fordelen. Det er nemlig sånn at uansett hvor mye jeg tenker og knaker kommer jeg ikke på mer enn en fordel, og den kan jeg jo derfor ikke avsløre helt enda.

Siden man er født som venstrehendt, kan man ikke sette seg inn i situasjonen som høyrehendt, og motsatt. Det er ikke sånn at jeg går rundt og tenker på at jeg er uheldig som er venstrehendt heller, men jeg kommer stadig opp i situasjoner i hverdagen hvor jeg merker at det hadde vært enklere å være høyrehendt. Noen eksempler:

Mange redskaper er laget for høyrehendte og blir ubrukelige for venstrehendte. Jeg tenker for eksempel på sakser, boksåpnere og ikke minst stekespader med skjev front. Totalt ubrukelig! Det samme gjelder desilitermål med tut og øser med helletut, de heller jo feil vei. Hehe. Datamus er beregnet på høyrehendte. På kameraer er det lagt opp til å trykke på utløseren med høyre pekefinger. Når jeg er på hotell og skal skjære brød, må jeg snu brødet først. ;-) Brytere skal som regel skrus mot høyre, hvilket medfører at det blir vanskeligere for venstrehendte. Strikke- og hekleopplæring er lagt opp for høyrehendte. De fleste penner tørker så sent at jeg gnir blekket utover når jeg skriver og må derfor bruke en teknikk som gjør at hånda "runder" det jeg har skrevet. Jeg minnes timene på barneskolen da vi skrev med fyllepenn - grøss og gru som det så ut! ;-)

Jeg er fullstendig klar over at man kan gjøre det beste ut av situasjonen, kjøpe alternativer (riktignok dyrere), hekle "feil" vei eller lære seg den rette, bruke datamusa speilvendt osv osv. Det gjør jeg da også, og dette er ikke ment som et klageinnlegg. Poenget mitt er at det kan være litt tungvint å være venstrehendt. :-)

Føler for å henge på noen linjer om å være venstrehendt sett i historisk perspektiv. Tidligere ble man faktisk sett på som handikappet hvis man var venstrehendt. Man ble kalt kjeivhendt for å understreke at man gjorde noe feil. Helt fram til på 1960-tallet ble elever presset til å skrive med høyre hånd. Jeg har hørt historier om lærere som bandt fast den venstre hånda til eleven på ryggen for å tvinge vedkommende til å skrive med høyre. Det synes jeg er ille! Visst kan det være tungvint og upraktisk å bruke venstre hånd, men vi er (minst!) like smarte, friske og oppegående som alle dere høyrehendte.

Hvis du har lest alt dette bare for å få med deg fordelen med å være venstrehendt, skal jeg glede deg med å avsløre den nå: Det er lettere å komme på landslaget i håndball!! Jeg kom meg ikke dit, jeg da, men konkluderer med at jeg egentlig har det fint med å være venstrehendt allikevel.

Jeg avslutter innlegget med å vise et bilde av min neste plan for dagen...Jeg skal hvile meg litt! ;-)

5 kommentarer

Gunn

09.02.2010 kl.15:57

Føler meg litt sånn ånden som går...kommenterer alt du skriver vettu..:D Men du skriver jo om så mye artig at jeg klarer ikke å la være :D. Jeg har aldri tenkt at det er så mye hindringer. Og må innrømme at jeg ble litt overrasket. Merkelig at ikke samfunnet har lagt mer til rette for dette. Og helt utrolig at det skal være dyrere. Hmmmm. Men å ta deg en hvil i en god stol er ikke avhengig av høyre eller venstrevendt. :) Så ha en god hvil!!

Med andre ord

09.02.2010 kl.16:03

Jeg setter veldig stor pris på de koselige kommentarene dine, Gunn Berit, og hvis du kategoriserer deg som ånden som går, så er det sikkert flere av oss. ;-)

anettesbokboble

09.02.2010 kl.16:29

Jenta vår, Ingrid, er venstrehendt og det syns hun er skikkelig kult, særlig siden tanta hennes også er det. Vi har ikke merket noe til at hun har syns at ting har vært vanskelig pga dette, bortsett fra en ting; strikking. Det klarer jeg bare ikke å lære henne, alt går i ball. Heldigvis er tante Anne Iren en god læremester. Men jeg kan godt tenke meg at det kan komme utfordringer. Ha en fin dag :)

Siv

10.04.2011 kl.11:52

Vesntrehendte er jo kulest da! Jeg er også en, bare så det er sagt ;))

Med andre ord

11.04.2011 kl.18:01

Siv: Vi er så kule, atte! ;-)

Skriv en ny kommentar

Med andre ord

Med andre ord

44, Sandnes

Fornøyd mamma til 3 skjønne jenter på 11, 16 og 17 år, samt dvergschnauzeren Anton, og samboer med min kjære Benn Peter. Livet fylles med aktiviteter som foto, interiør, reiser, lærerjobb, litt trimmings og ikke minst et koselig familieliv. Jeg er positiv, impulsiv, systematisk og en smule kreativ, og dermed spretter det titt og ofte ideer inn i det lille hodet mitt. ;-) Bloggen min vil dreie seg om alt dette, og sikkert enda litt til! Alle fotografiene på bloggen er tatt av meg med mindre annet er oppgitt. Ingen kopiering, takk. :-) Om du vil nå meg på e-post er adressen hege-70@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits